c S
V okviru aneksa ena k splošnemu dogovoru za zdravstvo razdelili 15 milijonov evrov 31.05.2018 15:34 Ljubljana, 31. maja (STA) - V okviru arbitraže o spornih vprašanjih glede aneksa ena k splošnemu dogovoru za zdravstvo v letošnjem letu so razdelili 15 milijonov evrov, kolikor znašajo prihranki ZZZS v prvih štirih mesecih letos in neporabljena sredstva ministrstva za projekt variabilnega nagrajevanja. A z izplenom arbitraže niso zadovoljni v združenju zdravstvenih zavodov.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Ane Medved bo vlada aneks ena k splošnemu dogovoru obravnavala prihodnji teden na redni seji. A ker vlada opravlja tekoče posle, v aneks ne morejo vključiti tudi drugih sredstev, ki bi jih sicer lahko - to je dodatnih povečanih prilivov v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ker bi bilo za to treba v DZ spremeniti odlok za pripravo proračuna v sektorju država za obdobje 2018-2020, je v današnji izjavi medijem pojasnila Medvedova.

Aneks po njenih navedbah zagotavlja v okviru danih možnosti največjo dostopnost do zdravstvenih storitev v korist bolnikov. Večina od razpoložljivih 15 milijonov evrov gre tako za širitev programov, kjer so najdaljše čakalne dobe, informatizacijo sistema in izvajanje eZdravja.

Za primarno zdravstveno raven bodo namenili 30 odstotkov vseh sredstev, za sekundarno polovico sredstev, za socialne zavode 15 odstotkov in za koncesionarje v zdravstvu pet odstotkov.

Z izpogajanim pa niso zadovoljni v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, kjer so se zavzeli za dvig cen zdravstvenih storitev. Kot so sporočili, se niso strinjali s predlogi ministrstva in ZZZS, saj niso sistemsko usmerjeni in ne rešujejo težav v javnih zdravstvenih zavodih. Pri zvišanju cen zdravstvenih storitev pa vztrajajo tudi v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

"Medtem ko se bolnišnice in zdravstveni domovi zaradi prenizkih cen zdravstvenih storitev in nepriznavanja stroškov dela ponovno srečujejo s težavami v poslovanju, ministrstvo preko aneksa z dodatnimi programi in dvigom cene izboljšuje financiranje nekaterih zasebnikov," so navedli v združenju zdravstveni zavodov in dodali, da javni zdravstveni zavodi brez sistemskih ukrepov kmalu ne bodo sposobni zagotavljati plač zaposlenim in drugih poslovnih obveznostih.

Medvedova je danes zavrnila trditev, da gre največji del sredstev zasebnikom, saj da kvečjemu namenjajo javna sredstva koncesionarjem, pa še to le pet odstotkov razpoložljivega denarja. Prav tako po njenih besedah ne drži navedba združenja, da z aneksom zvišujejo cene zdravstvenih storitev. Teh ne zvišujejo ne javnim zavodom ne koncesionarjem.

Glede zahteve po zvišanju cen zdravstvenih storitev pa je poudarila, da so bolnišnice lani prejele 136 milijonov evrov v obliki sanacijskih sredstev, prav tako so se s splošnim dogovorom za pet odstotkov zvišale cene zdravstvenih storitev.

Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj pa je v današnji izjavi za medije dejal, da pogajanja med partnerji o razdelitvi sredstev niso nikoli preprosta, zlasti če je denarja premalo. Danes je bilo po njegovih navedbah za več kot 200 milijonov evrov različnih zahtevkov.

Predlog za aneks, ki ga je sprejel upravni odbor ZZZS 23. maja, pa je bil nato z ministrstvom usklajen v 80 oz. 90 odstotkih. V ZZZS so sicer predlagali, naj se poveča obseg storitev za plačilo programov v specialističnih ambulantah na področjih dermatologije, internistike, otorinolaringologije, rehabilitacije itd.

Predlagali so povečanje programov pri operacijah karpalnega kanala, sive mrene in vitreoretinalnih kirurških posegih, povečanje obsega za zobozdravstvo za odrasle za deset odstotkov in ortodontije za 20 odstotkov. Na področju artroskopije kolen so predlagali, naj se plačajo vse opravljene storitve, saj je to ukrep, ki skrajšuje bolniško odsotnost.

Prav tako so v ZZZS predlagali spremembo obračunskega modela referenčnih ambulant ter dermatologije, pri čemer bi bolje nagrajevali dermatologe, ki opravijo več zahtevnejših posegov.