c S
V Gorenju dosegli dogovor o prenovljeni kolektivni pogodbi 31.05.2018 15:05 Velenje, 31. maja (STA) - Uprava Gorenja in sindikat v podjetju sta dosegla dogovor o prenovljeni podjetniški kolektivni pogodbi, ki jo bodo predvidoma podpisali v petek, je STA izvedela iz virov blizu Gorenja. Odpoved prejšnje pogodbe je močno razburila sindikat, ki je napovedal tudi stavko, a sta nato strani znova sedli za pogajalsko mizo.

Novo podjetniško kolektivno pogodbo so že podprli tako v upravi Gorenja kot v vodstvu podjetniške konference Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei). Danes se sicer izteče rok, ki sta si ga strani postavili za dogovor o novi pogodbi.

Vodstvo Gorenja je podjetniško kolektivno pogodbo, ki je bila sklenjena leta 1991, odpovedalo januarja, ker da ne ustreza več aktualnim razmeram. Odpoved je delavce razburila, pri čemer je bil glavni razlog za nezadovoljstvo skrajšanje dopusta - uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je bil pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dneva.

Uprava je sedaj po neuradnih podatkih sprejela predlog sindikata in dopust skrajšala za dva dneva.

Med pogajanji o prenovljeni podjetniški pogodbi naj bi uprava in sindikata dosegla tudi dogovor o eskalacijski klavzuli, ki se nanaša na delno usklajevanje plač z inflacijo.

Ker uprava ni želela preklicati odpovedi kolektivne pogodbe, je Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah. Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe je sindikat Gorenja stavko preklical. Po navedbah Gorenjeve uprave je bila sicer januarska odpoved podjetniške kolektivne pogodbe zakonita in legitimna, a je vodstvo družbe kljub temu storilo korak nazaj, enako so storili tudi v sindikatu.