c S
Štefanec bo novi vladi predlagal sprejetje povsem novega zakona o KPK 31.05.2018 15:03 Ljubljana, 31. maja (STA) - Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo novi vladi, ki bo sestavljena po volitvah, predlagal sprejetje povsem novega zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Od nove vlade tudi pričakuje, da bo KPK z več denarja zagotovila neodvisnost delovanja.

Kot je na novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavil poročilo o delu KPK v letu 2017, dejal Štefanec, bodo novega predsednika vlade, kdorkoli že bo, s predlogom za pripravo novega zakona skušali obiskati že kmalu po izvolitvi. Pri tem se bodo tudi ponudili, da osnutek zakona pripravijo na KPK.

Štefanec od nove vlade tudi pričakuje, da bo z dodatnimi sredstvi KPK zagotovila neodvisnost delovanja. Opozoril je, da komisija letno porabi nekaj več kot 1,6 milijona evrov, od česar gre 75 odstotkov za plače, 25 pa za druge stroške, v kar je vključen tudi strošek za najem prostorov. Tako jim, kot je dejal, ostane zelo malo. Novemu predsedniku vlade namerava Štefanec postaviti tudi vprašanje, kakšen je razlog, da so funkcionarji na KPK najslabše plačani funkcionarji v javni upravi.

Glede samih volitev je Štefanec dejal, da je na kandidatnih listah kar nekaj kandidatov, ki so obremenjeni s sodnimi postopki, z odločitvami KPK ter s sklepi DZ in njegovih preiskovalnih komisij. Takšni kandidati po njegovem mnenju na kandidatne liste ne sodijo. O konkretnih imenih pa ni želel odgovoriti, saj ne želi, da bi izpadlo, da želi nekaj dni pred volitvami komu namerno škoditi.

Povedal je še, da je KPK obveščena, da nekateri ministri uslužbencem, katerih zaposlitve so vezane na mandat ministra (t. i. kabinetne zaposlitve), zaposlitve spreminjajo v zaposlitve za nedoločen čas. Nekatere takšne zaposlitve bo KPK obravnavala, je napovedal.