c S
EU napoveduje odločen in složen odziv na ameriške carine 31.05.2018 15:01 Berlin/Lizbona, 31. maja (STA) - Članice EU se bodo na višje ameriške carine na jeklo in aluminij odzvale "odločno in složno", je zagotovila nemška kanclerka Angela Merkel. Ponovila je, da želi biti EU izvzeta iz ukrepa, ki se ne sklada s pravili WTO. Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je posvaril pred odzivom in opozoril, da lahko ta vodi v zaostritev ukrepov.

Merklova je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odziv napovedala na skupni novinarski konferenci s portugalskim premierjem Antoniom Costo v Lizboni. Pred protekcionizmom je danes posvaril tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je poudaril, da takšno ravnanje predstavlja korak nazaj v razvoju. "Naj jasno povem, da je treba protekcionizmu in politiki izolacije na področju trgovine preprečiti, da bi pridobila premoč," je dejal po pogovorih s kitajskim kolegom Wang Yijem.

Ta se je pridružil Maasovim pozivom in poudaril, da imata državi številne skupne interese, med drugim prosto trgovino. "Težav je veliko, med drugim zaradi unilateralnosti in protekcionizma. Kitajska in Nemčija morata kot odgovorni državi pomagati zagotavljati stabilnost," je dejal Wang.

Kitajska je v sredo ob začetku novih pogajanj z ameriško delegacijo v Pekingu napovedala, da bo z julijem dodatno znižala carine na nekatere potrošniške izdelke. Danes je poudarila, da ne želi, da bi se trgovinski spor z ZDA zaostril.

Pozivi k prosti trgovini se vrstijo v luči dejstva, da se bo v petek iztekel rok, v katerem so EU in nekatere druge države izvzete iz ukrepa višjih ameriških carin na jeklo in aluminij. O prihodnji odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Bruslju ne želijo ugibati, jasno pa poudarjajo, da si želijo trajnega izvzetja iz ukrepa. Posebnega razloga za optimizem sicer nimajo.

Trump namreč uniji očita, da izvaja nepoštene prakse, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost. Ross je bil v sredo posebej kritičen do pogajalskega položaja EU. Meni, da bi moral Bruselj v pogajanjih ponuditi več.

V intervjuju za francoski Le Figaro je Ross danes zagotovil, da ZDA ne želijo trgovinske vojne, le poštene odnose. Opozoril je, da bo za zaostritev ameriških ukrepov odgovorna Unija sama, če se bo odločila za odziv na carine.

Na obzorju pa so že nova čezatlantska trgovinska trenja. Trump je nedavno napravil prvi korak k uvedbi višjih carin na uvoz avtomobilov v ZDA, ko je Rossu naročil, naj izvede preiskavo, kako uvoz avtomobilov vpliva na nacionalno varnost ZDA. Enak postopek je uporabil pred uvedbo carin na jeklo in aluminij.

Wall Street Journal je poročal, da želi Trump na uvoz avtomobilov uvesti 25-odstotne carine in da mu bo ta preiskava zagotovila potrebno podlago. Nemški tednik Wirtschaftswoche pa je danes poročal, da je ameriški predsednik odločen v čim večji meri izriniti nemške proizvajalce vozil višjega cenovnega razreda z ameriškega trga. BMW, Daimler in Volkswagen prek vseh svojih znamk obvladujejo 90 odstotkov trga.