c S
Sindikat železničarjev napovedal serijo opozorilnih stavk 31.05.2018 15:00 Ljubljana, 31. maja (STA) - Sindikat železničarjev Slovenije je za junij in julij v družbah SŽ Tovorni promet, SŽ Infrastruktura in SŽ Potniški promet napovedal vrsto opozorilnih stavk. Od vodstva SŽ med drugim zahteva enakopravno obravnavo zaposlenih, ne glede na sindikalno pripadnost. Poziva tudi k zvišanju izhodiščne plače in spremembi plačnega sistema.

Kot so sporočili iz sindikata, ki ga vodi Franc Zupanc, bodo v družbi SŽ Tovorni promet premikači in vlakovodje stavkali 12. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Ljubljana Zalog - ranžirna, 19. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Koper - tovorna, 21. junija med 12. in 16. uro na lokaciji Maribor - Tezno, 26. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Hodoš in 28. junija med 7. in 11. uro na železniški postaji Celje - Čret.

V družbi SŽ Infrastruktura bodo prometniki stavkali 14. junija med 17. in 21. uro.

V SŽ Potniški promet bodo sprevodniki in vodje vlaka stavkali 3. julija med 9. in 13. uro.

V času stavke bo zagotovljeno opravljanje železniškega prometa v obsegu, kot je določen v zakonu o železniškem prometu in v dogovoru o opravljanju železniškega prometa med stavko, zagotavljajo v sindikatu, ki je med osmimi reprezentativnimi sindikati na SŽ po številu članov - teh naj bi bilo več kot 2000 - daleč največji.

Sindikat železničarjev je od marca letos vodil Albert Pavlič, ki je po sporu z nekdanjim nadzornikom in predsednikom sveta delavcev na SŽ Silvom Berdajsom odstopil s funkcije delavskega direktorja. Mesec kasneje je zaradi sindikalnega spora odstopil tudi z mesta predsednika sindikata. Pavlič je sicer tudi v stavkovnem odboru sindikata, v katerem so še Zupanc, Benjamin Ornik, Robert Medved in starosta železničarskega sindikalizma Slavko Kmetič. Kmetič je bil leta 1988 glavni organizator velike stavke strojevodij, ki je pretresla Jugoslavijo.

Med stavkovnimi zahtevami je, da poslovodstvo Slovenskih železnic (SŽ) prekliče opozorilo članu sindikata in sveta delavcev SŽ Potniški promet Antonu Škrajnarju - ta je bil pred časom tarča Berdajsovih groženj po telefonu - in da odpravi sklepe v zvezi s kršenjem sindikalne imunitete proti Zupancu, ki so mu po navedbah sindikata ta teden suspendirali pogodbo o zaposlitvi in mu odredili čakanje na delo od doma.

Sindikat zahteva, da poslovodstvo SŽ prepreči šikaniranje in grožnje članom sindikata s strani nekaterih članov vodstva SŽ in sindikatov, da odpravi kršitve glede odmora med delom, letnih dopustov in nadurnega dela, da takoj pristopi k aktivnostim za zagotovitev zadostnega števila delavcev v skupini in da pristopi k realizaciji plana kadrov za 2018.

Sindikat železničarjev zahteva tudi izvajanje kongresnih zahtev, ki jih je že aprila sprejel sindikat železničarjev in jih poslal poslovodstvu, pa doslej kljub drugačnim obljubam generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa ni prišlo niti do sestanka niti do usklajevanj.

Poslovodstvo SŽ naj, tako sindikat, takoj uveljavi tudi vse dogovore, ki so bili že novembra lani usklajeni s poslovodstvi odvisnih družb, prav tako pa naj dokončno in v celoti realizira lani decembra usklajen dogovor s sindikatom železničarjev.

Sindikat od poslovodstva SŽ zahteva tudi, da vsem socialnim partnerjem brez izjem omogoča enakopravno obravnavo in enake pogoje za delo, tako na področju sindikalne dela kot iz naslova soupravljanja.

Poslovodstvo tudi pozivajo, naj skupaj z drugimi reprezentativnimi sindikati zagotovijo med drugim zvišanje izhodiščne plače za 10 odstotkov, da začnejo s spremembami plačnega sistema, izplačajo nagrade vsem zaposlenim ob dnevu železničarjev 2. junija v višini povprečne plače, izplačajo regres v lanski višini, zvišani za odstotek inflacije in takoj izplačajo odškodnine za neizkoriščen del letnega dopusta za 2016.

Pozivajo tudi, da poslovodstvo zagotovi izplačilo 12 plač odpravnine ob upokojitvi, izplača posebno izplačilo delavcem, ki skupaj z beneficirano dobo dopolnijo 40 let delovne dobe v skupini SŽ, in izplačilo božičnice v lanski višini, zvišani za odstotek inflacije.

Sindikat železničarjev je vodstvo SŽ pozval, da imenuje pogajalsko skupino in da se uskladijo glede termina za začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah. Želijo si, zagotavljajo, da do stavke ne pride. "Stavka je poraz za obe strani in v stavkovnem odboru bomo storili vse, da v tem nastalem sporu zmaga moč argumentov in ne argument moči," so zapisali.

V sporočilu za javnost so še navedli, da v času parlamentarnih volitev ne bodo dajali izjav medijem. Poudarili so, da so bili v napoved opozorilne stavke v času predvolilnega obdobja s strani vodstva SŽ "dobesedno in praktično prisiljeni". Sklep o začetku opozorilne stavke je bil, kot so še dodali, sprejet soglasno s strani sveta sindikata.