c S
Kitajska v znižanje carin, ne želi zaostritve spora z ZDA 31.05.2018 13:25 Peking, 31. maja (STA) - Kitajska je v sredo ob začetku novih pogajanj z ameriško delegacijo v Pekingu najavila, da bo z julijem dodatno znižala carine na nekatere potrošniške izdelke. Danes je poudarila, da ne želi, da bi se trgovinski spor z ZDA zaostril, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sporočila iz Pekinga so prišla dva dni zatem, ko je Bela hiša sporočila, da še vedno - kljub napovedim po zadnjih pogajanjih v maju, da ne bo trgovinske vojne - pripravlja trgovinske sankcije proti Kitajski. Marca je med drugim napovedala omejitve kitajskih investicij, izvozne kontrole in 25-odstotne carine za blago v vrednosti do 50 milijard dolarjev.

V sredo je na nove pogovore v Peking prispela 50-članska ameriška delegacija, ki naj bi pripravila podlago za obisk ameriškega ministra za trgovino Wilburja Rossa ta konec tedna.

Kitajska je ob tem poudarila, da ne želi zaostritve spora. "Upamo, da lahko imajo od gospodarskega in trgovinskega sodelovanja med Kitajsko in ZDA korist prebivalci obeh držav, in ne želimo, da bi se trgovinska trenja zaostrila," je po poročanju AFP povedal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Gao Feng.

Ministrstvo je omenjene napovedane sankcije zavrnilo kot "neskladne z osnovnimi principi in duhom Svetovne trgovinske organizacije (WTO)".

Kitajska je v sredo ločeno najavila, da bo dodatni znižala carine za potrošniške izdelke. Tako bo povprečna carina na oblačila, čevlje in pokrivala, kuhinjske pripomočke ter športno opremo znižana s 15,9 na 7,1 odstotka. Carina za izdelke bele tehnike, kot so pralni stroji in hladilniki, pa bo znižana z 20,5 na osem odstotkov.

Gao je napovedal, da bo Kitajska objavila "negativno listo" tujih investicij - na kateri bodo navedene panoge, za katere veljajo omejitve glede tujih investicij - da bi omilila omejitve na področjih energije, virov, infrastrukture in transporta. Peking je pred tem že napovedal omilitev omejitev glede tujega lastništva v podjetjih iz avtomobilske industrije, ladjedelništva in letalstva.