c S
EU le še danes izvzeta iz ameriških carin na jeklo 31.05.2018 13:24 Bruselj, 31. maja (STA) - V petek se bo iztekel rok, v katerem so EU in nekatere druge države izvzete iz ukrepa višjih ameriških carin na jeklo in aluminij. O prihodnji odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Bruslju ne želijo ugibati, jasno pa poudarjajo, da si želijo trajnega izvzetja iz ukrepa. Posebnega razloga za optimizem sicer nimajo.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se je ob robu ministrske konference Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v sredo v Parizu srečala z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom. Govorila sta o izvzetju EU iz sistema carin na jeklo, Bruselj pa tudi po tem pogovoru nima posebnega razloga za optimizem.

Trump namreč uniji očita, da izvaja nepoštene prakse, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost. Ross je bil v sredo posebej kritičen do pogajalskega položaja EU. Meni, da bi moral Bruselj v pogajanjih ponuditi več. Kritiziral je tudi večstranske trgovinske organizacije, ki so "prepogosto postale izgovor za ljudi, ki se pretvarjajo, da odpravljajo napake, v resnici pa le pripravljajo naslednje srečanje čez tri mesece".

ZDA se po njegovih besedah zavzemajo za dvostranska namesto večstranskih pogajanj. Slednja namreč trajajo zelo dolgo in pogosto stremijo h kompromisom, "ki morda niso oblikovani z najboljšimi nameni".

Malmströmova je bila po sestanku precej redkobesedna. Kot je sporočila njena tiskovna predstavnica, je znova poudarila, da o odločitvi ne želijo špekulirati, upajo pa na pozitiven razplet brez carin.

Komisarka je že v torek v Evropskem parlamentu dejala, da o odločitvi ne bodo ugibali, saj gre za odločitev, odvisno le od Trumpa. Evropska komisija se zavzema za trajno in brezpogojno izvzetje iz carin ter nadaljnje večstransko sodelovanje pri reševanju morebitnih sporov na tem področju.

Po pisanju časnika Wall Street Journal, ki ga povzemajo tuje agencije in se sklicuje na vire blizu Bele hiše, naj bi bil Trump precej odločen carine na jeklo in aluminij uvesti tudi za EU, odločitev pa bi lahko objavil že danes. Spet drugi vir pa je za časnik povedal, da je dogovor pet pred dvanajsto še vedno mogoč.

Malmströmova sicer pričakuje, da bodo ZDA tudi v primeru izvzetja EU iz carin uvedle neke vrste zgornjo mejo izvoza iz EU v ZDA. Vprašanje je le, ali se bodo odločili za "trdo" različico, ki bo dovoljevala le uvoz določenih količin, ali "mehko", ki bo omogočila izvoz večjih količin, a ob plačilu določenih dajatev. Bruselj bi si v tem primeru želel slednjo možnost.

Trump je marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija, kot razlog pa navedel nepoštene prakse držav izvoznic teh kovin, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost.

Unijo je nato iz carin začasno izvzel, a le do začetka maja, nato je izvzetje podaljšal še za mesec dni. Preden so carine stopile v veljavo, je Trump odobril začasne izjeme še za Avstralijo, Argentino, Brazilijo, Kanado, Mehiko in Južno Korejo.

Pogovori ob robu ministrske konference OECD na to temo se nadaljujejo tudi danes, evropsko-ameriški trgovinski odnosi pa ne zaznamujejo zgolj dogajanja v Parizu, ampak naj bi senco vrgli tudi na srečanje finančnih ministrov skupine industrijsko najbolj razvitih držav G7 v znanem gorskem turističnem središču Whistler v kanadski provinci Britanska Kolumbija. Tam bodo evropski ministri v trajno izvzetje EU iz carin skušali prepričati ameriškega finančnega ministra Stevena Mnuchina.

Francoski gospodarski minister Bruno le Maire je sicer že napovedal, da bo EU na morebitno uvedbo carin na jeklo in aluminij odgovorila "enotno in primerno" ter sprejela močne ukrepe. Presežna ponudba tovrstnih izdelkov ne prihaja iz Evrope, temveč s Kitajske, je ob tem dejal.

EU je Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) sicer že obvestila o povračilnih ukrepih, ki jih bo sprejela, če je ZDA ne izvzame iz uvoznih carin na jeklo in aluminij. Že marca so v Bruslju pojasnili, da EU pripravlja tri vrste ukrepov: postopek v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO), dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok, ter ukrepe za zaščito pred povečano ponudbo jekla in aluminija na evropskem trgu zaradi višjih uvoznih carin ZDA.

Na obzorju pa so že nova čezatlantska trgovinska trenja. Trump je nedavno napravil prvi korak k uvedbi višjih carin na uvoz avtomobilov v ZDA, ko je Rossu naročil, naj izvede preiskavo, kako uvoz avtomobilov vpliva na nacionalno varnost ZDA. Enak postopek je uporabil pred uvedbo carin na jeklo in aluminij.

Wall Street Journal je poročal, da želi Trump na uvoz avtomobilov uvesti 25-odstotne carine in da mu bo ta preiskava zagotovila potrebno podlago. Nemški tednik Wirtschaftswoche pa je danes poročal, da je ameriški predsednik odločen v čim večji meri izriniti nemške proizvajalce vozil višjega cenovnega razreda z ameriškega trga. BMW, Daimler in Volkswagen prek vseh svojih znamk obvladujejo 90 odstotkov trga.

Čeprav so lani ti proizvajalci 804.000 vozil izdelali v svojih tovarnah v ZDA, od koder so jih tudi izvažali v druge dele sveta, pa jih je 657.000 vseeno prišlo iz Evrope. ZDA so lani z EU ustvarile okoli 31 milijard evrov primanjkljaj v trgovini z osebnimi vozili in to Trumpa boli tako kot pogled na newyorške avenije, polne nemških avtomobilov.