c S
V Zrečah odprli prenovljeno kotlarno Dobrava 31.05.2018 13:22 Zreče, 31. maja (STA) - Zreška družba Unior je skupaj s Petrolom danes v Zrečah uradno odprla prenovljeno kotlarno Dobrava, v kateri sicer že od leta 2005 poteka proizvodnja daljinske toplote za potrebe ogrevanja Term Zreče in dela mestnega središča. Celovita prenova je stala 590.000 evrov, vsako polovično sta denar za naložbo prispevali obe podjetji.

Kot je ob odprtju povedal član uprave Uniorja Branko Bračko, sta se obe podjetji za obnovo odločili zaradi zagotavljanja večje zanesljivosti oskrbe z daljinsko toploto in zagotavljanja učinkovite rabe energije.

Že lani so tako začeli z umeščanjem dveh visoko učinkovitih plinskih kotlov z močjo 1200 in 2700 kilovatov ter kogeneracijskega postroja z električno močjo 391 kilovatov za soproizvodnjo toplotne in električne energije.

"Novi kogeneracijski postroj bo obratoval skozi vse leto, medtem ko bo obstoječi z močjo 637 kilovatov obratoval samo v času kurilne sezone," je pojasnil Bračko in dodal, da so sicer projekt z uspešno opravljenim zagonom kogeneracijskega motorja zaključili že aprila.

S posodobitvijo proizvodnih virov toplotne energije in umestitvijo visoko učinkovitega postroja za soproizvodnjo toplotne in električne energije sta pogodbena partnerja povečala učinkovitost sistema, zmanjšali se bodo tudi izpusti toplogrednih plinov, odjemalci pa imajo odslej po besedah Bračka zagotovljeno dolgoročno, zanesljivo, varno in konkurenčno oskrbo z daljinsko toploto.

Pri projektu je bil poseben poudarek namenjen vključitvi proizvodnih agregatov v najsodobnejši tehnično-informacijski sistem, ki ga je razvil prav največji slovenski trgovec z naftnimi derivati, vse bolj pa tudi z energijo.

Kot je povedal član Petrolove uprave Rok Vodnik, družbi tudi sicer že vrsto let uspešno sodelujeta na energetskem področju in sta v zadnjih letih uspešno skupaj izvedla že osem projektov v okviru energetskega pogodbeništva. Podobne projekte po njegovem načrtujejo tudi v prihodnje, saj imajo že v pripravi nekaj novih načrtov.