c S
Slovenija maja z dveodstotno inflacijo na letni ravni 31.05.2018 11:55 Ljubljana, 31. maja (STA) - Cene življenjskih potrebščin so se maja v mesečni primerjavi zvišale za 1,2 odstotka, v medletni primerjavi pa za dva odstotka, je danes objavil državni statistični urad. V primerjavi z aprilom so se najbolj podražili sadje, naftni derivati in počitniški paketi, v primerjavi z lanskim majem pa hrana ter gorivo in energija.

Cene življenjskih potrebščin so se za več kot dva odstotka v medletni primerjavi nazadnje zvišale februarja lani, ko je bila rast 2,2-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila v maju 1,3-odstotna, v enakem lanskem obdobju pa 0,9-odstotna.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale za 3,6 odstotka višje cene hrane. Najbolj, za 7,3 odstotka, se je podražilo meso, za 6,2 odstotka je bilo dražje sadje, mleko, sir in jajca pa so bili dražji za dva odstotka.

K majskim podražitvam so 0,6 odstotne točke doprinesle tudi višje cene goriv in energije. Tekoča goriva so se podražila za 12,9 odstotka, dizelsko gorivo za 10,3 odstotka, bencin za 5,1 odstotka, trdna goriva za 9,4 odstotka in toplotna energija za devet odstotkov.

Na drugi strani so letno inflacijo za 0,2 odstotne točke ublažile za 4,3 odstotka nižje cene avtomobilov.

Storitve so se v enem letu podražile za 2,8 odstotka, blago pa za 1,6 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 3,1 odstotka, cene trajnega blaga in poltrajnega blaga pa so se znižale za 1,9 odstotka oz. 0,6 odstotka.

K mesečni inflaciji so 0,4 odstotne točke prispevale za 28,8 odstotka višje cene svežega sadja. "To ni nekaj nepričakovanega ali nenavadnega. Sveže sadje se v maju vedno precej podraži, ponavadi za več kot 20 odstotkov," je majsko podražitev sadja na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić.

Po 0,2 odstotne točke so k mesečni inflaciji prispevale višje cene počitniških paketov in naftnih derivatov. Počitniški paketi so se podražili za 8,1 odstotka, tekoča goriva za 2,9 odstotka, dizel za 3,5 odstotka, bencin pa za tri odstotke. Po 0,1 odstotne točke so doprinesla dražja oblačila (za 1,1 odstotka), obutev (za 3,1 odstotka), nastanitvene storitve (za 3,1 odstotka) ter posamezne druge podražitve.

Bistvenih pocenitev, ki bi blažile mesečno inflacijo, v maju ni bilo, so navedli na statističnem uradu.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila maja 2,2-odstotna, v enakem mesecu lani pa 1,5-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila po lanskih 0,9 odstotka tokrat 1,5-odstotna, mesečna rast cen pa je bila enoodstotna.