c S
Dražja nafta inflacijo v evrskem območju dvignila na 1,9 odstotka 31.05.2018 11:42 Luxembourg, 31. maja (STA) - Dražja nafta je izraziteje dvignila inflacijo v območju evra. Maja je ta po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat na letni ravni dosegla 1,9 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke več kot aprila in zelo blizu srednjeročnega cilja Evropske centralne banke (ECB).

K inflaciji so po prvi oceni Eurostata najbolj prispevale cene iz skupin energija in hrana, alkohol in tobak. Ob neupoštevanju teh dveh skupin življenjskih potrebščin bi bila inflacija aprila 1,1-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke več kot aprila in približno toliko kot v prvih treh mesecih leta.

Cene energije so se ob izrazitejšem skoku cen nafte v medletni primerjavi dvignile za 6,1 odstotka, potem ko so se aprila za 2,4 odstotka. Cene v skupini hrana, alkohol in tobak so se zvišale za 2,6 odstotka, kar je za 0,2 odstotne točke več kot aprila.

Nižja je bila rast cen storitev (+1,6 odstotka) in industrijskih proizvodov (+0,2 odstotka).

Podrobnejše podatke za evrsko območje in celotno EU bo Eurostat objavil sredi meseca.

Inflacijski pritiski tako z izjemo nihajočih cen energije in hrane še vedno ostajajo razmeroma šibki, čeprav se je inflacija približala srednjeročnemu cilju osrednje denarne ustanove območja skupne evropske valute, ki je malenkost pod dvema odstotkoma.

To je pomembna novica za svet ECB, ki se bo sredi meseca sestal v Rigi. Pomembnejših odločitev na področju obresti in programa odkupovanja obvezni najverjetneje ni pričakovati "Še naprej je potrebna obsežna monetarna podpora," je na zadnji seji konec aprila poudaril predsednik ECB Mario Draghi, pri čemer se tveganja znotraj območja evra in v mednarodnem okolju v zadnjih tednih povečujejo, gospodarska dinamika v pa nekoliko izgublja zagon.