c S
Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno aprila nižji 31.05.2018 11:12 Ljubljana, 31. maja (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil aprila primerjavi s prejšnjim mesecem nižji za dva odstotka, glede april lani pa za 1,4 odstotka. V prvih štirih mesecih leta pa je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 0,7 odstotka nižji kot v enakem obdobju lanskega leta, kažejo podatki statističnega urada.

Na mesečni ravni je na padec vplival nižji realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, kjer je upadel za 6,1 odstotka. Realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je namreč glede na prejšnji mesec ostal nespremenjen. V primerjavi z marcem je nekoliko upadla tudi prodaja živil (za 2,2 odstotka), prodaja neživil pa je narasla (za 1,7 odstotka).

V primerjavi z lanskim aprilom je najbolj upadla prodaja živil (za 6,5 odstotka), ki upada že četrti mesec zapored. Prodaja neživil in prodaja v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi pa sta se povečali, in sicer za 5,6 odstotka oz. za 1,5 odstotka.

Med januarjem in aprilom je narasla le prodaja neživil, in sicer za 3,4 odstotka, medtem ko je prodaja živil upadla za 5,2 odstotka, prodaja motornih goriv pa za 1,2 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh je aprila v primerjavi z marcem narasel za dva odstotka, na letni ravni pa za 13,5 odstotka. Tudi v prvih treh mesecih tega leta je bil višji kot v enakem obdobju prejšnjega; povečal se je za 14,1 odstotka.