c S
Na Bledu konferenca o razvoju politik za tovarne prihodnosti v alpskem prostoru 31.05.2018 10:34 Bled, 31. maja (STA) - V okviru projekta BIFOCAlps - Digitalna transformacija industrije na območju alpskega sveta danes na Bledu poteka mednarodna konferenca Razvoj politik tovarn prihodnosti. Projekt, ki združuje 11 partnerjev iz alpskih držav, se osredotoča na izboljšanje konkurenčnosti podjetij alpskega sveta s pomočjo digitalne transformacije.

Podjetja iz proizvodnega sektorja na območju alpskega sveta niso konkurenčna ostalim podjetjem na globalnem trgu in posledice so visoka stopnja brezposelnosti ter propadanje velikega števila tovarn. Prav zato je področje strateško zelo pomembno za digitalno transformacijo industrije, pojasnjujejo v Posoškem razvojnem centru, ki je projektni partner projekta BIFOCAlps.

Slovenski partner v projektu je tudi Tehnološki park Ljubljana. Kot pravijo, želijo s projektom izboljšati konkurenčnost podjetij alpskega sveta s pomočjo digitalne transformacije. Projekt v ta namen izboljšuje sodelovanje in sinergije med glavnimi deležniki inovacijskega sistema. Združuje deležnike sektorja na transnacionalni ravni in usmerja odločevalce v pripravo strateških aktivnosti na osnovi preverjene metodologije in postavljenih kazalnikov.

Projektni partnerji postavljajo skupni izziv proizvodnim podjetjem, ki zasledujejo cilje prehoda na globalni trg, želijo pospešiti razvoj ter se priključiti verigi tako imenovanih tovarn prihodnosti in Industrije 4.0, katerih rezultati se kažejo v visokem odstotku inovacij in patentov ter razpoložljivih naprednih tehnologijah.

Ker za dosego zastavljenih ciljev ne gre brez povezovanja podjetij, podpornih institucij za podjetništvo, univerz in političnih odločevalcev, ki delujejo v alpskem prostoru, projektni partnerji organizirajo današnjo mednarodno konferenco na Bledu z namenom, da bi izboljšali povezave med inovacijskimi sistemi in deležniki.

Projekt BIFOCAlps, ki je del programa Interreg - alpski prostor, se izvaja od novembra 2016 do konca oktobra 2018, in je vreden 1,62 milijona evrov. Cilji projekta so poleg povečanja sodelovanja med akterji za pospešitev razvoja tovarn prihodnosti in industrije 4.0, tudi izdelava zemljevida proizvodnega sektorja na transnacionalni ravni za celotno regijo, metodologije za krepitev pametnih tovarn in prenos znanja med akterji ter smernic za agendo politike na podlagi kazalnikov uspešnosti.