c S
Unior po treh mesecih z nižjim dobičkom kot lani 31.05.2018 10:34 Zreče, 31. maja (STA) - Zreška skupina Unior je v prvem trimesečju letos ustvarila dobrih 63 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je dobra dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Skupina je v tem obdobju ustvarila 5,7 milijonov evrov čistega dobička, skoraj tretjino manj kot v lanskem obdobju.

Kot so v danes objavljenem poročilu o poslovanju pojasnili v Uniorju, je na nižji dobiček poleg izločitve RTC Krvavca iz konsolidiranih računovodskih izkazov vplivalo še povečanje stroškov jekla v njihovih kovačnicah na Kitajskem in Hrvaškem ter negativne tečajne razlike v Rusiji. So pa v prvih treh mesecih za pet odstotkov presegli načrtovane prihodke.

Na ravni družbe Unior so prihodke od prodaje povečali za 3,5 odstotke na 42 milijonov evrov, pri tem pa je ključno vlogo odigral njihov največji program odkovkov, ki dobavlja skoraj izključno v avtomobilsko industrijo. V prvem trimesečju so postavljali prodajne rekorde in zabeležil 14,4-odstotno rast, z doseženimi 30 milijoni evrov prodaje pa predstavljajo 72-odstotni delež v družbi.

Skoraj desetodstotno rast so dosegli tudi v programu ročnega orodja, medtem ko je program strojegradnje prodajo zaradi projektov, ki so šele v fazi dokončevanja, znižal za 3,6 milijona evrov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prav slednji je najbolj vplival na to, da je družba v prvem četrtletju ustvarila za skoraj 800.000 evrov manj dobička kot v enakem obdobju leto prej, saj je ta znašal 1,1 milijona evrov.

Nadzorni svet Uniorja se je sicer na torkovi seji seznanil tudi že s podatki o poslovanju družbe v prvih štirih mesecih. V tem obdobju so presegli že 55 milijonov evrov prihodkov, kar je 2,6 odstotka več kot od načrtov in 1,4 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej.

Ob tem pa so v zreški skupini še pojasnili, da so v treh mesecih letošnjega leta zadolženost pri bankah znižali za dodatnega pol milijona evrov. Hkrati redno izpolnjujejo obveznosti do zaposlenih in poslovnih partnerjev ter brez odstopanj izpolnjujejo vse zaveze do bank, ki so opredeljene v sindiciranih kreditnih pogodbah.