c S
Fed nekoliko omilil omejitve na bančno trgovanje z vrednostnimi papirji 31.05.2018 08:40 Washington, 31. maja (STA) - Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je v sredo potrdila nekaj sprememb tako imenovanega Volckerjevega pravila, ki bankam z državnim jamstvom za vloge potrošnikov prepoveduje preveč tvegane finančne naložbe. Odločitev Feda pomeni novo pomembno zmago velikih bank v času sedanje vlade.

Predsednik ZDA Donald Trump je v času predsedniške kampanje leta 2016 uspešno napadal demokratsko kandidatko Hillary Clinton zaradi njenih povezav s finančnimi ustanovami Wall Streeta in se volivcem predstavljal kot nekdo, ki bo zmanjšal vpliv Wall Streeta in velikih bank v ameriški politiki. Dogaja se pa obratno.

Trump je že podprl kongresno blokado pravil, ki so potrošnikom olajšala tožbe proti njihovim bankam. Prav tako je odpravljena omejitev, po kateri izdajatelji avtomobilskih kreditov niso smeli zaračunavati več pripadnikom manjšin, kot pa zaračunavajo belim strankam. Pretekli teden je Trump podpisal zakon, ki odpravlja nekaj določil zakona Dodd-Frank v korist manjših bank.

Zakon Dodd-Frank je bil sprejet po zadnji veliki finančni krizi, ki so jo zakuhale ameriške banke in s tem skorajda sesule svetovni finančni sistem. Zakon je med drugim uvedel tudi tako imenovano Volckerjevo pravilo poimenovano po nekdanjem republikanskem predsedniku Feda Paulu Volckerju. To pravilo prepoveduje bankam, da z depoziti potrošnikov izvajajo finančne špekulacije za lasten dobiček.

Spremembe, ki jih je sedaj uvedel Fed, ohranjajo bistvo Volckerjevega pravila, obenem pa lajšajo proces odločanja o tem, kakšno trgovanje bank je dovoljeno in kakšno ni. Volckerjevo pravilo je bankam prepovedalo, da imajo deleže v hedge skladih, po novem pa bo to v določenih primerih dovoljeno. Spreminja se tudi nadzor nad bankami in po novem bo ta odvisen od količine denarja, s katerim bodo banke delovale na finančnem trgu.

Za banke, kot sta Goldman Sachs in JPMorgan Chase, ukrep Feda pomeni veliko olajšanje, saj bodo lahko poskusile povečati dobičke. In to potem, ko je ameriška bančna industrija v prvih treh mesecih letošnjega leta že tako ali tako ustvarila rekordnih 56 milijard dolarjev dobička.

"Naš cilj je, da pretirano zapletene in neučinkovite omejitve nadomestimo z bolj poenostavljenimi," je dejal predsednik Feda Jerome Powell. Paul Volcker pa je prizadevanja za poenostavitev njegovega pravila pozdravil, ampak opozoril, da spremembe ne smejo spodkopati osnovnega načela. To pa je, da banke, katerim država jamči za depozite, ne smejo sodelovati v trgovanju, ki je v nasprotju z interesi javnosti in potrošnikov.

Po Fedu morajo spremembe potrditi še drugi zvezni regulatorji, med njimi Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC). Vendar pa je beseda Fed pri tem odločilnega pomena.