c S
Batagelj za prenovo hotela in odnosa do gosta 31.05.2018 08:36 Cerkno/Ljubljana, 31. maja (STA) - Narava človeka najbolj pomirja, zato je trajnostni razvoj prava smer tudi za smučišče ter hotel Cerkno, je prepričan prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj. Njegovi načrti se še naprej osredotočajo na celovito prenovo hotela, poudarja pa tudi potrebo po spremembi odnosa do gosta. Otipljive rezultate pričakuje v nekaj letih.

Družba Postojnska jama je lani postala večinska lastnica Certe Holding, ki ima v lasti hotel in smučarski center v Cerknem. Batagelj je ob robu zelenega dne slovenskega turizma na smučišču Cerkno ta teden poudarili, da so imeli veliko srečo, da so prišli v okolje, ki "ima zelo spoštljiv odnos do narave, tak pa mora biti razvoj turizma tudi v prihodnje".

"Načrtov je res veliko. Najprej nas čaka popolna prenova hotela, s čimer bomo dali zelo dober nastavek, da bi ta trajnostni razvoj približali ljudem, ki tukaj živijo," je o prihodnjih korakih povedal Batagelj. "Trajnostno, zeleno in butično se dogaja med ljudmi," je poudaril in dodal, da moramo v skladu s tem pri nas spremeniti kulturo turizma in odnos do gosta. "To pa je proces. Rezultate bi lahko imeli v petih letih," je ocenil sogovornik.

"Naša paradigma turističnega razvoja sloni na tem, da iščemo kotičke Slovenije, ki smo jim včasih rekli nerazviti, pa to niso, ampak so to koščki Slovenije, kjer živijo ljudje, ki imajo zelo spoštljiv odnos do narave," je še poudaril Batagelj. "To turizem išče, paziti pa je treba, da ne pride v svoje nasprotje in del tega začne tudi uničevati," je izpostavil.

Na smučišču Cerkno so lani sicer našteli okoli 90.000 smučarjev, je na novinarski konferenci Slovenia Outdoor v Ljubljani ta teden poudarila direktorica podjetja Hotel Cerkno Manuela Božič Badalič. Večjo rast jim je med drugim onemogočilo vreme, pa tudi dejstvo, da so tudi smučišča s precej slabšo opremo za umetno zasneževanje od njihove letos prejela zadostne pošiljke snega, s čimer je odpadla ena od njihovih velikih konkurenčnih prednosti.

V Cerknem so z letošnjo zimo dvignili cene, od smučarskih kart do gostinskih in hotelskih storitev, kar ocenjujejo za pravilno. V sezoni so namreč prihodke povečali za skoraj 400.000 evrov, "bistveno povečali" pa bi jih po njenih ocenah lahko še z novejšim, lepšim hotelom.

Po zgolj 14 dneh premora so v Cerknem nato že zagnali poletno sezono. V njej med drugim stavijo na kolesarje. "V letu 2016 smo imeli 2500 kolesarjev, lani že 5000, se pravi da rastemo izjemno hitro. Velik potencial so gostje s Hrvaške in Italije," je pojasnila Badaličeva.

Sicer pa stavijo tudi na visoko kulinariko, pa tudi drugo dodatno ponudbo. "Hotel imamo praktično zaseden do konca julija, avgust se še polni, potem pa bomo skoraj že pričakovali novo zimo," je še zaključila sogovornica.