c S
Malmströmova po srečanju z Rossom brez posebnega optimizma 31.05.2018 07:09 Pariz/Strasbourg/Washington, 30. maja (STA) - Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se je ob robu ministrske konference Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu srečala z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom. Govorila sta o izvzetju EU iz sistema carin na jeklo, Bruselj pa tudi po tem pogovoru nima posebnega razloga za optimizem.

Malmströmova je bila po sestanku precej redkobesedna. Kot je sporočila njena tiskovna predstavnica, je znova poudarila, da o odločitvi ne želijo špekulirati, upajo pa na pozitiven razplet brez carin.

Komisarka je že v torek v Evropskem parlamentu dejala, da o odločitvi ne bodo ugibali, saj gre za odločitev, odvisno le od ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Evropska komisija se zavzema za trajno in brezpogojno izvzetje iz carin ter nadaljnje večstransko sodelovanje pri reševanju morebitnih sporov na tem področju.

Malmströmova pričakuje, da bodo ZDA tudi v primeru izvzetja EU iz carin uvedle neke vrste zgornjo mejo izvoza iz EU v ZDA. Vprašanje je le, ali se bodo odločili za "trdo" različico, ki bo dovoljevala le uvoz določenih količin, ali "mehko", ki bo omogočila izvoz večjih količin, a ob plačilu določenih dajatev. Bruselj bi si v tem primeru želel slednjo možnost.

Ross je bil danes kritičen do pogajalskega položaja EU. Meni, da bi moral Bruselj v pogajanjih ponuditi več. Kritiziral je tudi večstranske trgovinske organizacije, ki so "prepogosto postale izgovor za ljudi, ki se pretvarjajo, da odpravljajo napake, v resnici pa le pripravljajo naslednje srečanje čez tri mesece".

ZDA se po njegovih besedah zavzemajo za dvostranska namesto večstranskih pogajanj. Slednja namreč trajajo zelo dolgo in pogosto stremijo h kompromisom, "ki morda niso oblikovani z najboljšimi nameni".

Francoski predsednik Emmanuel Macron in finančni minister Bruno Le Maire sta danes pozvala k reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO), da bi se po Macronovih besedah lahko soočili z "obsežnimi javnimi subvencijami, ki izkrivljajo svetovni trg, intelektualno lastnino, socialne pravice in zaščito okolja".

"Zato predlagam pogajanja glede reforme, sprva med EU, ZDA, Kitajsko in Japonsko, ki bi jih nato hitro razširili na skupino G20 in države OECD," je dejal Macron. Opozoril je še na nesmiselnost trgovinske vojne, ki je po njegovih besedah "vedno vojna, ki jo izgubijo vse strani".

Odprto ostaja vprašanje, ali bo EU po 1. maju še naprej izjema pri vprašanju višjih carin na jeklo in aluminij pri uvozu v ZDA. Trump je marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija, kot razlog pa navedel nepoštene prakse držav izvoznic teh kovin, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost.

Unijo je nato iz carin začasno izvzel, a le do začetka maja, nato je izvzetje podaljšal še za mesec dni. Preden so carine stopile v veljavo, je Trump odobril začasne izjeme še za Avstralijo, Argentino, Brazilijo, Kanado, Mehiko in Južno Korejo.

Ross se je danes v komentarju za Financial Times obregnil tudi ob novo splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR), ki lahko po njegovih besedah privede do resnih težav za podjetja, zdravstvene raziskave in uveljavljanje vladavine prava na obeh straneh Atlantika. Opozoril je, da bodo imela predvsem mala in srednja podjetja zaradi uredbe visoke stroške. Še posebej izpostavljena so tista, ki temeljijo na digitalnih storitvah.