c S
Izteka se rok za sklenitev prenovljene podjetniške kolektivne pogodbe Gorenja 31.05.2018 07:38 Velenje, 31. maja (STA) - Rok za sklenitev prenovljene podjetniško kolektivne pogodbe Gorenja se bo iztekel danes. O potrditvi predloga prenovljene pogodbe bo danes odločala skupščina podjetniškega sindikata Skei, je za STA povedal predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba. Glede predloga pogodbe se bo izrekla tudi uprava Gorenja.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po oceni vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta - uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni.

Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah. Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe je sindikat Gorenja stavko preklical. Po navedbah Gorenjeve uprave je bila sicer januarska odpoved podjetniške kolektivne pogodbe povsem zakonita in legitimna, a je vodstvo družbe kljub temu storilo korak nazaj, enako so storili tudi v sindikatu.

"Tako lahko zagotovimo ne le nadaljevanje pogajanj o novi kolektivni pogodbi, temveč tudi njihov čimprejšnji zaključek. Ker ostaja odprtih le še nekaj vprašanj, smo prepričani, da jih lahko rešimo v mesecu dni ter tako zagotovimo družbi Gorenje in njenim zaposlenih sodobno in uravnoteženo kolektivno pogodbo, ki bo ustrezala času in razmeram na trgu, zaposlenim pa zagotovila socialno varnost," je po doseženem sporazumu povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.