c S
Bruselj s predlogom za nova proračunska instrumenta v podporo strukturnim reformam in naložbam 31.05.2018 07:35 Bruselj, 31. maja (STA) - Evropska komisija bo danes predstavila podroben predlog za nova instrumenta v sklopu predlaganega večletnega proračuna za obdobje 2021-2027 v podporo strukturnim reformam in naložbam. Zagotovila naj bi stabilno območje evra, ki je pogoj za delovna mesta, rast in socialno pravičnost v celotni EU, izpostavljajo v Bruslju.

Prvi instrument je program v podporo reformam, v katerem bo na voljo 22 milijard evrov, izraženo v stalnih cenah.

Nudil bo finančno in tehnično podporo vsem članicam pri izvajanju prednostnih reform, zlasti v sklopu evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in gospodarskih politik članic, uvedenega sredi krize leta 2011 s ciljem preprečitve novih kriz.

V tem okviru je predvidena tudi posebna podpora članicam brez evra pri njihovih prizadevanjih za uvedbo skupne evropske valute.

Drugi instrument, ki naj bi razpolagal z okoli 26,4 milijarde evrov, izraženo v stalnih cenah, je namenjen zaščiti naložb v primeru velikih asimetričnih šokov. Članice, ki bi drsele v krizo, naj bi dobile finančno podporo v obliki posojil, da ne bo treba rezati naložb.

To bo tretji sklop sektorskih predlogov v okviru večletnega evropskega proračuna za obdobje 2021-2017, po kohezijskem v torek in predlogi za financiranje socialne politike, izobraževanja in kulture v sredo.

V petek sledijo podrobni predlogi za financiranje skupne kmetijske politike, nato pa do 14. junija še predlogi za preostale politike.