c S
Tab Mežica pred prodajo južnoafriški skupini Metair 30.05.2018 15:38 Mežica, 30. maja (STA) - Tovarna akumulatorskih baterij (Tab) Mežica je tik pred prodajo strateškemu partnerju, južnoafriškemu proizvajalcu baterij Metair, neuradne informacije navaja časnik Finance. Posel naj bi bil vreden okoli 300 milijonov evrov, odločitev glede prodaje pa naj bi bila znana pred koncem poletja.

V Tabu so za časnik potrdili, da iščejo strateškega partnerja. "V družbi Tab v odziv na pomembne spremembe na področju baterijske proizvodnje, vključno s pospešeno globalizacijo in konsolidacijo v svetu, potekajo aktivnosti za iskanje najbolj ustrezne rešitve za družbo. Uprava družbe Tab je s tem namenom podprla postopek iskanja morebitnega strateškega partnerja za družbo," je dejal največji posamični lastnik in direktor družbe Bogomir Auprih.

Finance ob sklicevanju na neuradne, a zanesljive informacije poročajo, da bo strateški partner južnoafriški proizvajalec baterij Metair. V postopku iskanja strateškega partnerja je ostal le še en kupec, s katerim je že bila podpisana pogodba o ekskluzivnosti. Pravkar po neuradnih informacijah časnika poteka skrbni pregled Taba. Vrednost transakcije naj bi znašala okoli 300 milijonov evrov, odločitev o prodaji Južnoafričanom pa naj bi padla še pred koncem poletja.

Metair Investments je holdinška družba s sedežem v Johannesburgu, ukvarja se s proizvodnjo, distribucijo in prodajo baterij in avtomobilskih komponent. V zadnjih letih je poleg Južne Afrike prišla še na trge Romunije, Turčije, Velike Britanije in Kenije, kjer sedaj proizvaja baterije.

Skupina Metair je lani ustvarila 641,5 milijona evrov prihodkov od prodaje in imela 39,6 milijona evrov čistega dobička in 74 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Tržna kapitalizacija Metaira znaša približno 275 milijonov evrov, kar pomeni, da bo kupila podobno veliko družbo. Metair zaposlujejo malenkost manj kot 6000 ljudi, navajajo Finance.

Tab Mežica je lani dosegel rekordnih 270 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 17 odstotkov več kot leta 2016, celotna skupina pa je imela okoli 330 milijonov evrov prihodkov od prodaje. EBITDA je dosegel 30 milijonov evrov, kar je devet odstotkov več kot leta 2016, so marca za STA povedali v družbi. Skupina Tab je imela konec leta 2016 okoli 1300 zaposlenih, od tega matična družba okoli 600.