c S
Pogajanj vodstva Štore Steel s stavkovnim odborom danes ni bilo 30.05.2018 13:59 Štore, 30. maja (STA) - Pogajanj vodstva družbe Štore Steel s stavkovnim odborom o stavkovnih zahtevah, med katerimi je glavna dvig plač za 25 odstotkov, danes ni bilo. Stavkovni odbor je namreč zahteval, da se pogajanj lahko udeleži tudi predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novak, a je uprava družbe to odklonila.

Kot je za STA še povedal Novak, so kazensko ovadili direktorja družbe Štore Steel Janija Jurkoška, dopolnili so tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki so jo podali v petek. Za 1. junij je napovedal tudi ponovno novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili najnovejše zaplete med stavkovnim odborom in upravo družbe.

Po odpovedi petkove stavke, ki naj bi bila po mnenju vodstva nezakonita, je družbo v ponedeljek obiskala delovna inšpekcija in dosegla, da se bodo pogajanja vendarle začela, a kaže, da se ponovno zapleta.

Inšpektorici za delo sta po pogovorih s predstavniki delavcev in KSS ter vodstvom podjetja ugotovili, da je s strani vodstva prišlo do kršitev zakona o stavki in še nekaterih drugih kršitev. Končnega zapisnika še nista izdali, so pa iz KSS v torek sporočili, da bi se morala pogajanja začeti danes dopoldne. Vendar do tega ni prišlo.

Delavci so razmišljali o stavki že junija lani, petkovo pa so odpovedali in prestavili za nedoločen čas, ker je uprava družbe tistim, ki bi stavkali, zagrozila z odpovedjo delovnega razmerja, češ da je stavka nezakonita.

Osnovna stavkovna zahteva je dvig plače zaposlenim v obratu jeklarna za 25 odstotkov zaradi zahtevnih pogojev dela, ki poteka v prahu in hrupu. A takšen predlog za upravo ni sprejemljiv.