c S
Ministrstvo bi razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij razdelilo na dve fazi 30.05.2018 13:25 Ljubljana, 30. maja (STA) - Ministrstvo za javno upravo na javnem razpisu za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije do roka ni prejelo nobene vloge. Ker so z analizo ugotovili, da belih lis ne bo mogoče pokriti v enem javnem razpisu, sedaj menijo, da bi bila primernejša izvedba razpisa v dveh fazah, mnenja o tem pa zbirajo do petka.

Kot so danes sporočili z ministrstva, so pripravili analizo nastalih razmer, ki je vključevala ugotovljene bele lise in stanje obstoječe širokopasovne infrastrukture elektronskih komunikacij.

Izvedena analiza nakazuje, da bi lahko bila ustreznejša rešitev izvedba razpisa v dveh fazah. Tako bi v ponovljenem javnem razpisu, ki ga načrtujejo v kratkem, iz obstoječega seznama belih lis izvzeli bele lise, ki so od obstoječe infrastrukture oddaljene več kot pet kilometrov. Takšnih izvzetih belih lis, ki so od obstoječe infrastrukture oddaljene več kot pet kilometrov, je skupaj 953.

Izvzete bele lise bi bile vključene v naslednji razpis, in sicer skupaj z belimi lisami, ki bodo ugotovljene po zaključnem testiranju tržnega interesa. Za izvedbo tega javnega razpisa bodo prilagojena tudi načrtovana finančna sredstva, so zapisali na ministrstvu. Vse zainteresirane zato pozivajo, da podajo svoje mnenje na predlagano rešitev do petka.

V prvem razpisu so sicer navedli, da skupna višina sredstev znaša 18,5 milijona evrov, evropski sklad za regionalni razvoj pa bo prispeval 14,8 milijona evrov.

Za sredstva bi lahko kandidiral registrirani operaterji elektronskih komunikacij. Z nadgradnjo omrežja želi ministrstvo gospodinjstvom omogočiti širokopasovni dostop s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s in elektronske komunikacijske storitve preko teh omrežij na območjih, kjer ni tržnega interesa za gradnjo.

V vzhodni kohezijski regiji bi omrežje pokrilo območje belih lis v lokalnih skupnostih na območju savinjske, zasavske in posavske regije, jugovzhodne Slovenije in primorsko-notranjske regije, v zahodni kohezijski regiji pa na območju osrednjeslovenske, gorenjske, goriške in obalno-kraške regije.