c S
OECD: Obeti za svetovno gospodarstvo kljub večjim tveganjem dobri 30.05.2018 11:54 Pariz, 30. maja (STA) - Svetovno gospodarstvo beleži visoko gospodarsko rast, za katero so zaslužne predvsem višje investicije, nova delovna mesta in okrepitev mednarodne trgovine. Dobri so tudi obeti, a hkrati naraščajo tudi tveganja, predvsem zaradi trgovinskih sporov, v najnovejši gospodarski napovedi ugotavlja Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

"Gospodarska rast se bo v prihajajočih dveh letih po pričakovanjih nadaljevala, kratkoročna napoved rasti je najboljša po več letih," je po navedbah OECD dejal generalni sekretar organizacije Angel Gurria.

Opozoril pa je, da sta za trenutno rast še vedno v precejšnji meri zaslužna "zelo ugodna monetarna politika" in fiskalno sproščanje. "Iz tega gre sklepati, da močna in vzdržna rast še ni bila dosežena," je dejal. Ob tem se je med drugim zavzel za strukturne reforme za povečanje produktivnosti in učinkovitejše usposabljanje delovne sile.

OECD skrbi tudi naraščanje tveganj. "V prvi vrsti se moramo izogniti naraščanju napetosti na področju trgovine. Ker je svetovno gospodarstvo danes precej bolj povezano kot v preteklosti, bi lahko nadaljnje naraščanje napetosti močno negativno vplivalo na nadaljnjo gospodarsko rast in globalne verige vrednosti," je opozoril namestnik glavnega ekonomista organizacije Alvaro Pereira.

Najbolj so se doslej zaostrili trgovinski odnosi med ZDA in Kitajsko. Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal carine na kitajski uvoz, vreden 50 milijard dolarjev letno, ki se nanaša na avtomobile, gospodinjske aparate in elektroniko, ne pa tudi telefonov in oblačil. Dokončen seznam naj bi bil objavljen v kratkem.

Kitajska je nemudoma napovedala povračilne ukrepe in uvedbo carin za prav tako 50 milijard dolarjev ameriškega uvoza kmetijskih pridelkov, kemikalij in še česa. Dokončen seznam naj bi bil objavljen do 15. junija.

OECD skrbi tudi rast cen nafte, ki bi lahko znižala realno rast dohodka gospodinjstev.

Napovedi rasti za najpomembnejša gospodarstva EU je OECD znižala. Nemčiji za letos in prihodnje leto napoveduje 2,1-odstotno rast (lani 2,5-odstotna), Franciji 1,9-odstotno (lani 2,3-odstotna), Italiji pa za letos 1,4-odstotno in prihodnje leto 1,1-odstotno (lani 1,6-odstotna).

Boljši obeti so za ZDA, ki so lani beležile 2,3-odstotno rast. Letos naj bi ta dosegla 2,9 odstotka, prihodnje leto pa 0,1 odstotne točke manj.

Japonsko gospodarstvo, ki je lani raslo po 1,7-odstotni stopnji, bo letos in prihodnje leto po napovedih OECD zraslo za 1,2 odstotka. Kitajska bo po ocenah organizacije letos beležila 6,7-odstotno rast, kar je 0,2 odstotne točke manj kot lani, prihodnje leto pa 6,4-odstotno.

Močan pospešek se medtem obeta indijskemu gospodarstvu, ki mu OECD za letos napoveduje 7,4-odstotno rast (lani 6,5 odstotka), prihodnje leto pa 7,5-odstotno. Okrepila naj bi se tudi rast ruskega gospodarstva, in sicer z lanskih 1,5 odstotka na 1,8 odstotka. Prihodnje leto naj bi se rast znova znižala na 1,5 odstotka.