c S
Kovintrade lani s precejšnjo rastjo prihodkov in dobička, družba pred prevzemom 30.05.2018 10:46 Celje, 30. maja (STA) - Celjska družba Kovintrade, vodilni trgovec na področju metalurških polproizvodov v Sloveniji, je lani ustvarila 151,3 milijona evrov prihodkov, kar je za približno četrtino več kot v 2016. Čisti dobiček je skoraj podvojila na nekaj pod dva milijona evrov. Družba je sicer pred prevzemom, ki so ga najavili nekateri zaposleni in poslovni partnerji.

Prevzemno namero so ta teden objavili družbe Bartimaeus, Celjski sejem in Liko, direktor družbe Marko Staroveški, člani uprave Boris Pišek, Franc Planinc, Jože Kastelic, Matej Karničnik in Jurij Rojc in nekdanji nadzornik Boštjan Jeraj, ki nastopajo v imenu delničarjev podjetja in za račun podpisnikov delniškega sporazuma družbe Kovintrade. V družbi Kovintrade poudarjajo, da ne gre za menedžerski prevzem družbe.

Kot je Staroveški pojasnil za STA, večino podpisnikov delniškega sporazuma sestavljajo aktivno zaposleni v Kovintradu, ki delajo v podjetju oz. skupini že vrsto let, na različnih delovnih mestih in pozicijah. Med podpisniki so tudi nekateri Kovintradovi nekdanji zaposleni, ki so sedaj upokojeni, pa tudi nekaj pomembnih poslovnih partnerjev iz celjske regije.

"Prevzemniki ne načrtujemo spremembe poslovne politike, zaposlovanja ali krajev opravljanja poslov ciljne družbe. Uprava oz. poslovodstvo ciljne družbe aktivno sodeluje v prevzemni ponudbi, in sicer kot člani delniškega sporazuma, ki so skupaj z ostalimi prevzemniki dali prevzemno ponudbo," so dodali.

Družba Kovintrade Mednarodna trgovina, ustanovljena leta 1990, je vodilni trgovec na področju metalurških polproizvodov na slovenskem trgu. Skupino sestavljata matična družba iz Celja in mreža hčerinskih podjetij in predstavništev v 11 evropskih državah. Poslujejo z več kot 5500 kupci in s 1500 dobavitelji iz 50 držav.

Uprava družbe sicer lansko poslovanje ocenjuje kot solidno. Prihodke je družba lani s 119,8 milijona evrov povečala na 151,3 milijona evrov, čisti dobiček je narasel z 1,05 milijona na 1,95 milijona evrov, bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pa s 3,1 milijona na 4,4 milijona evrov.

"Izkoristili smo ugodne razmere na trgu, vendar se v metalurški branži pogoji poslovanja zelo hitro spreminjajo," so za STA še pojasnili v družbi.