c S
Vzajemna lani s petimi milijoni evrov minusa pri dopolnilnih zavarovanjih, pri drugih zavarovanjih s plusom 30.05.2018 07:15 Ljubljana, 29. maja (STA) - Vzajemna je v lanskem letu ustvarila okoli 700.000 evrov minusa, nekaj več kot pet milijonov evrov izgube so ustvarili na področju dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Pri ostalih zavarovanjih so beležili 4,2 milijona evrov plusa, kaže poročilo Vzajemne v poslovanju v preteklem letu, ki ga je danes obravnavala skupščina zavarovalnice.

Po besedah predsednika uprave Vzajemne Aleša Mikelna so se čisti prihodki od zavarovalnih premij v primerjavi z letom 2016 povišali za 2,5 odstotka. To je posledica tega, da so lani v primerjavi z letom poprej sklenili za 18.000 več zavarovanj, prav tako so širili ponudbo zavarovanj. Na dvig prihodkov je vplival tudi dvig premije dopolnilnega zavarovanja 1. avgusta lani za 1,2 evra. Poleg tega so z naložbami ustvarili nekaj več kot dva milijona evrov prihodkov in manj kot 95.000 evrov odhodkov.

Na negativni poslovni rezultat ob koncu leta so najbolj vplivale škode, ki jih je bilo za pet milijonov evrov več kot leta 2016. Minus, ki so ga ustvarili na področju dopolnilnih zavarovanj, pa so pokrili iz rezerv dobička iz preteklih let.

Skupščina Vzajemne je danes sklenila, da se bilančni dobiček iz drugih zavarovanj v višini 4,2 milijona evrov razporedi v rezerve iz dobička drugih zavarovanj.

Skupščina zavarovalnice, ki se je danes prvič sestala v novi sestavi, je tudi potrdila predlagane spremembe statuta in spremembe pravilnika o volitvah v skupščino zastopnikov članov Vzajemne ter spremembe poslovnika o delu skupščine.

Po lanskih volitvah v skupščino je Agencija za zavarovalni nadzor podala nekatere predloge za izboljšavo za spremembo pravilnika o volitvah. Po navedbah direktorja pravne službe pri Vzajemni Janeza Gregoriča gredo spremembe v smer jasnejših in boljših določb, s čimer želijo doseči kar največjo transparentnost.

Po novem bo volilna komisija začela mandat tri tedne pred razpisom splošnih volitev, da da bo lahko v miru pripravila vse gradivo in akte za izvedbo volitev. Prav tako so določene spremembe glede volilnega predloga. Po novem ukinjajo mobilna volišča, s katerimi so v podjetja, kjer je veliko zavarovancev Vzajemne, želeli približati volitve, a je bil po njegovih besedah odziv medel.

K spremembam pravilnika o volitvah v skupščino mora dati soglasje še Agencija za zavarovalni nadzor.