c S
Evropske borze in evro zaradi Italije pod pritiskom 30.05.2018 07:19 London/Frankfurt/Pariz, 29. maja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se ob politični negotovosti v Italiji danes znižali, milanska borza je izgubila skoraj tri odstotke. Pod pritiskom je bil tudi tečaj evra. Nafta se je pocenila.

"Bojazen pred novimi volitvami in politično negotovostjo v Italiji je povzročilo znatne izgube na borzah po Evropi. Ni presenetljivo, da je precej na udaru italijanski trg, kjer je milanski indeks FTSE MIB dosegel najnižjo vrednost v 10 mesecih, zahtevana donosnost dveletnih italijanskih državnih obveznic pa je prvič po letu 2013 presegla dva odstotka," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal analitik pri družbi IG Joshua Mahony.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je - potem ko je Giuseppe Conte, ki sta ga za mandatarja predlagala desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, po Mattarellovemu nasprotovanju kandidatu za finančnega ministra predsedniku države vrnil mandat - mandat za sestavo vlade podelil nekdanjemu ekonomistu Mednarodnega finančnega sklada (IMF) Carlu Cottarelliju. Italijani zdaj čakajo, da slednji izbere kabinet za oblikovanje tehnične vlade, ki pa jo mora potrditi parlament. Cottarellijevi tehnični vladi pa nasprotujeta tako Liga kot Gibanje pet zvezd, ki imata v parlamentu večino, tako da je za jesen pričakovati nove volitve.

Milanski indeks FTSE MIB je končal pri 21.350,88 točke, kar je 2,65 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je izgubil 1,56 odstotka.

Frankfurtski DAX se je znižal za 1,53 odstotka, pariški CAC 40 za 1,29 odstotka, londonski FTSE 100 pa za 1,26 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX izgubil 2,15 odstotka, v Zürichu je indeks SMI zabeležil 1,58-odstotni padec.

V rdečem so tudi tečaji v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je bil okoli štiri ure pred koncem trgovanja na 1,76 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 se je v tem času znižal za 1,16 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,95-odstotni padec.

Napeto politično ozračje v Italiji je tečaj evra potisnilo na najnižjo raven od julija lani, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Do okoli poldneva je padel do 1,1510 dolarja, nato se je nekoliko okrepil in okoli 18. ure znašal 1,1579 dolarja, kar je 0,38 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,1558 dolarja (v ponedeljek pri 1,1644 dolarja).

Nafta se je pocenila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 66,18 dolarja, kar je 1,70 dolarja manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Cena za severnomorsko nafto brent za dobavo v juliju se je v tem času znižala za 56 centov na 74,76 dolarja.