c S
Zelena shema slovenskega turizma se širi 30.05.2018 09:04 Cerkno, 30. maja (STA) - Zelena shema slovenskega turizma Slovenia Green se širi - na eni strani glede na število vključenih destinacij in ponudnikov namestitev, na drugi strani pa glede na vključene deležnike. Že zelo kmalu se bodo namreč v shemo lahko vključile tudi trajnostne atrakcije.

Shema Slovenia Green danes združuje 37 destinacij ter 24 ponudnikov namestitev - njihovo število se je od začetka delovanja v letu 2015 potrojilo. V njej so še dve turistični agenciji in trije krajinski parki, je ob robu zelenega dne slovenskega turizma v Cerknem povedala Tina Zakonjšek iz zavoda Goodplace, ki je ob Slovenski turistični organizaciji (STO) osrednji akter sheme.

Rast se ob tem nadaljuje, saj je v novem pozivu k postopku certificiranja pristopilo še 13 destinacij in en krajinski park.

Shema se bo ob tem kmalu razširila še na trajnostne atrakcije. Z znakom Slovenia Green se bodo lahko ponašale atrakcije, ki bodo pred tem pridobile enega od dveh mednarodnih certifikatov, in sicer Green Key in Green Globe.

Tako se bo zelena shema razširila na ponudnike, kot so muzeji, galerije, vinoteke ali živalski vrt, je ponazorila Zakonjškova. Zanimanje na terenu obstaja, je še zagotovila.

Sicer pa se v konzorciju Slovenia Green trenutno intenzivno posvečajo oblikovanju zelenih produktov. Po treh letih veljavnosti znaka pa se bodo destinacije morale lotiti tudi recertificiranja - prvim bo znak potekel marca 2019. Pri tem se bodo morale znova zelo potruditi, saj se je shema od pilotne izvedbe v letu 2015 občutno nadgradila, je še dodala sogovornica.

Da gre zeleni shemi zelo dobro, se je strinjala Petra Čad iz STO. "Po štirih letih imamo že več kot 60 nosilcev tega znaka. Ponudniki in destinacije preklapljajo na trajnostni razvoj in vsako leto je interesa več," je zagotovila. "Je pa res, da na zemljevidu ostajajo tudi sive lise, tako da bomo na tem tudi v prihodnje delali, da čim bolj pokrijemo celotno Slovenijo," je pristavila.

Glede vključevanja atrakcij je dodala, da se bodo morale same odločiti, kateri od dveh sprejetih okoljskih znakov jim bo bolj ustrezal, in se podati na pot certificiranja. Na STO jim bodo skušali pomagati z nasveti in drugo pomočjo, če bo mogoče, bodo skušali razširiti tudi razpis gospodarskega ministrstva.

Sicer glede dosežkov zelene sheme Čadova izpostavlja dejstvo, da se destinacije z znakom Slovenia Green postavijo na zeleni zemljevid Slovenije. "Vidijo tudi, kje so, pri čemer se mnoge prvič srečajo s trajnostnim delovanjem," je pojasnila. "Mnoge so presenečene, ker delujejo dobro, mnoge pa razočarane, ker jih čaka še veliko dela."

A ves svet preklaplja na trajnostno, zeleno, zato je to edina prava pot, poudarjajo na STO. "Več destinacij, kot se nam pridruži, močnejši bomo v tem gibanju," je zaključila Čadova.