c S
Politična negotovost v Italiji kroji trgovanje na borzah 30.05.2018 08:45 Tokio, 30. maja (STA) - Azijske borze so današnje trgovanje končale s padcem in tako sledile negativnim gibanjem borz v Evropi in ZDA. Vlagatelji so namreč zaskrbljeni zaradi politične negotovosti v Italiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italija je pred predčasnimi volitvami. Mandatar za sestavo italijanske vlade Carlo Cottarelli se bo sicer danes znova sestal s predsednikom države Sergiom Mattarello in mu predvidoma predstavil seznam ministrov. Italijani čakajo, da Cottarelli izbere kabinet za oblikovanje tehnične vlade, ki pa jo mora potrditi parlament. Cottarellijevi tehnični vladi sicer nasprotujeta tako Liga kot Gibanje pet zvezd, ki imata v parlamentu večino.

Japonski indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, se je danes ustavil pri 22.018,52 točke, kar je 1,52 odstotka manj kot v torek.

Pod izhodiščem so dan končale tudi borze v Južni Koreji (1,68 odstotka), na Tajvanu (-1,61 odstotka) in v Avstraliji (-0,46 odstotka).

Negativna gibanja so tudi na borzah v Singapurju, Hongkongu in Šanghaju. Tamkajšnji osrednji indeksi STI, Hang Seng in SSE Composite so doslej izgubili 1,97 odstotka, 1,44 odstotka in 1,40 odstotka vrednosti.