c S
Bayerju v ZDA pogojno zelena luč za prevzem Monsanta 30.05.2018 07:31 Washington, 29. maja (STA) - Ameriško pravosodno ministrstvo je danes nemškemu kemijsko-farmacevtskemu koncernu Bayer odobrilo prevzem ameriškega agrikemičnega in biotehnološkega podjetja Monsanto pod določenimi pogoji, s čimer se je Bayerju odprla pot za več kot 60 milijard dolarjev vreden prevzem. Med pogoji je sicer prodaja dela Bayerjeve dejavnosti.

Družbi sta z ministrstvom dosegli dogovor, s katerim se odpravljajo pomisleki ameriške vlade glede škodljivosti prevzema za konkurenco na trgu, od katere imajo korist potrošniki in kmetje, so po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisali na ministrstvu.

"Ameriško kmetijstvo je ključnega pomena za naše gospodarstvo, za naš sistem prehrane, za naš način življenja. Ameriški kmetje in potrošniki se zanašajo na neposredno konkurenco Bayerja in Monsanta," je dejal vodja oddelka za varstvo konkurence pri ministrstvu Makan Delrahim.

Dogovor po navedbah ministrstva med drugim predvideva največjo prodajo premoženja ob kakšnem prevzemu v ZDA doslej. Med pogoji je namreč prodaja Bayerjevega premoženja v višini okoli devet milijard dolarjev, med drugim skoraj celotne Bayerjeve dejavnosti pripravkov za tretiranje semen.

"Potrdilo ameriškega ministrstva za pravosodje nas je približalo oblikovanju vodilne družbe v kmetijstvu," je v izjavi, objavljeni na spletni strani Bayerja, zapisal glavni izvršni direktor Bayerja Werner Baumann in dodal, da želijo pomagati kmetom po vsem svetu pridelovati bolj hranljivo hrano na bolj trajnosten način.

Bayer že ima soglasja varuhov konkurence v EU in nekaterih drugih državah, kot so Kitajska, Južna Afrika in Brazilija. Čaka še odločitve regulatorjev v Mehiki in Kanadi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Baumann je v izjavi pojasnil, da bo po izpolnitvi pogojev Bayer postal edini delničar Monsanta. Družbo bodo v Bayer integrirali takoj, ko bo izpeljana prodaja dejavnosti na področju semen in pesticidov nemškemu koncernu BASF, kar se predvidoma zgodilo v dveh mesecih.

Evropska komisija je prevzem odobrila marca letos, tudi pod določenimi pogoji. Bayer se je med drugim zavezal k odprodaji omenjene dejavnosti, za kar se je dogovoril z BASF. Posel je po navedbah AFP vreden 7,6 milijarde evrov, Evropska komisija pa je danes v ločeni objavi prodajo koncernu BASF potrdila. Bayer se je zavezal tudi k ohranjanju konkurence na področju digitalnega kmetijstva.

Bayer bo s prevzemom, ki ga je napovedal septembra 2016 in bo vreden okoli 62,5 milijarde dolarjev, postal svetovno vodilni ponudnik pripravkov za varstvo rastlin in za tretiranje semen. Gre za doslej največji prevzem kakšnega nemškega koncerna v tujini, poroča dpa.