c S
Ministrska konferenca OECD letos med drugim o obetih za multilateralizem 30.05.2018 07:36 Pariz, 30. maja (STA) - V Parizu se danes začenja dvodnevna ministrska konferenca Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki se je bo udeležila tudi slovenska delegacija na čelu s finančno ministrico, ki opravlja tekoče posle, Matejo Vraničar Erman. Ena ključnih tem letos bo nadaljnji razvoj multilateralizma, tudi v luči trenutne politike ZDA.

Predvidene teme zasedanja, ki se ga bosta iz Slovenije poleg Vraničar Ermanove med drugim udeležila še državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič in državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, bodo tako trenutni status in perspektive multilateralizma, multilateralno urejanje trgovinskih in investicijskih tokov, nezakoniti finančni tokovi in korupcija, pravičnejše mednarodno obdavčevanje ter izzivi razvoja digitalnega gospodarstva.

Kot je pred konferenco povedal generalni sekretar OECD Angel Gurria, je multilateralizem na razpotju, zmožnost večstranskega dogovarjanja med državami o reševanju ključnih svetovnih vprašanj pa na stalni preizkušnji, čeprav ostaja "najboljši odgovor na globalne izzive". Na konferenci naj bi se tako med drugim dotaknili tega, kako preoblikovati sistem multilateralizma, da bo odgovoril na trenutne izzive.

Spodbujanje multilateralizma je v precejšnjem nasprotju s trenutno politiko ZDA, ki jo vodi administracija predsednika Donalda Trumpa. Ta stavi bolj na enostranske poteze in argument moči, prav ZDA pa naj bi po pisanju nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung poskušale prodreti s predlogom za prevetritev organizacije in njenega generalnega sekretariata. ZDA prispevajo okoli petino proračuna OECD, ki dosega približno 400 milijonov evrov, tako da se pojavljajo tudi ugibanja, ali bi lahko Washington zagrozil s krčenjem ameriškega prispevka.

Tokratno srečanje naj bi evropski predstavniki izkoristili tudi za pogovore z ameriškim ministrstvom za trgovino Wilburjem Rossom in trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem o medsebojnih trgovinskih vprašanjih, še posebej o carinah na jeklo in aluminij, ki jih ZDA za EU za zdaj še niso uvedle, že drugo prehodno obdobje pa se izteče s koncem meseca.

OECD sicer ostaja privlačna organizacija. Če je v preteklosti veljala za klub najrazvitejših, so se zdaj njene pobude razširile na ves svet. Na tokratnem zasedanju bosta pristop k organizaciji kot 36. in 37. članica obeležili Litva in Kolumbija. Slovenija je v OECD vstopila leta 2010.

Danes bodo znane tudi najnovejše gospodarske napovedi OECD, med drugim za Slovenijo. Novembra lani ji je za letos napovedala 4,3-odstotno rast, za 2019 pa 3,4-odstotno. Pričakovati je, da bo napoved potrdila ali celo nekoliko zvišala.