c S
Podaljšan rok za oddajo zavezujočih ponudb za Gorenje Surovino 29.05.2018 13:13 Velenje, 29. maja (STA) - Rok za oddajo zavezujočih ponudb za Gorenje Surovino, ki se izteka danes, je uprava družbe podaljšala za mesec dni, saj gre za strateški proces, so danes za STA povedali v Gorenju. Družba je marca prejela sedem nezavezujočih ponudb zainteresiranih strateških in finančnih vlagateljev za Gorenje Surovina, pet pa so jih povabili k skrbnemu pregledu.

Gorenje je potencialnim vlagateljem omogočilo dostop od podatkov v okviru virtualne podatkovne sobe, obisk izbranih lokacij družbe Gorenje Surovina in njenih odvisnih družb ter sestanke s poslovodstvi teh družb.

Gorenje se je za prodajo družbe Gorenje Surovina, ki se ukvarja s pridobivanjem sekundarnih surovin iz ostankov odpadkov, odločilo skladno s strateško usmeritvijo osredotočanja na osnovno dejavnost. Postopek prodaje je stekel oktobra lani, prodajo pa želijo, kot so povedali v začetku februarja, zaključiti do julija. Gorenje letos načrtuje tudi prodajo družbe Gorenje Tiki, ki izdeluje grelnike vode.

"Po uspešni prodaji družb Publicus in Ekogor v letu 2016 ter družbe Erico v letu 2017 smo konec lanskega leta dezinvestirali tudi posel prodaje premoga. Osredotočanje na temeljno dejavnost je ena od ključnih strateških usmeritve skupine Gorenje, ki smo jo zapisali tudi v strateškem načrtu skupine za obdobje 2016-2020," so februarja navedli v Gorenju in dodali, da je osnovni cilj dezinvestiranja zmanjšanje čiste zadolženosti skupine Gorenje.

Načrtujejo, da bodo iz naslova dezinvesticij letos zagotovili okrog 65 milijonov evrov finančnih virov, zaradi formalnih postopkov pri procesih dezinvestiranja pa del sredstev iz naslova teh aktivnosti načrtujejo tudi v letu 2019.

Odprodaja omenjenih dejavnosti ima tudi vpliv na načrt skupine Gorenje za leto 2018, kar pomeni izločitev 71 milijonov evrov prihodkov, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo naj bi bil nižji za 5,1 milijona, dobiček iz poslovanja pa za 3,5 milijona evrov.

Enkratni pozitivni učinek na čisti dobiček iz naslova prodaje omenjenih dejavnosti v načrtu za leto 2018 medtem znaša 7,5 milijona evrov. Načrtovani dobiček iz naslova prodaje nepremičnin znaša 1,5 milijona evrov, je razvidno iz omenjenega strateškega načrta.

Od začetka leta je skupina Gorenje organizirana v dve poslovni področji, in sicer so temeljna dejavnost gospodinjski aparati, ostale dejavnosti pa so ogrevalni sistemi, kuhinjsko pohištvo in kopalnice ter keramika, ekologija, trgovina in industrijske storitve.