c S
Politična kriza potopila italijanske finančne trge 29.05.2018 13:09 Rim, 29. maja (STA) - Politična negotovost v tretjem največjem gospodarstvu v območju z evrom je zamajala tamkajšnje finančne trge. Zahtevana donosnost na italijanske 10-letne obveznice se je dodatno zvišala in je okoli 300 bazičnih točk nad referenčnimi nemškimi. Pod gladino je padel indeks na milanski borzi, Italijo pa je pod drobnogled vzel tudi Moody's.

Donos do dospetja za 10-letne italijanske obveznice na sekundarnem trgu je bil po podatkih z borze MTS nekaj po poldnevu 294 bazičnih točk višje od vrednosti za nemške obveznice oz. pri 3,24 odstotka. V zadnjih minutah je nato začel nekoliko upadati. V Milanu medtem še naprej pada vrednost indeksa FTSE MIB. Po ponedeljkovem dvoodstotnem padcu, se je danes spustil še 2,53 odstotka globlje.

Kot poročajo tuje agencije, so vlagatelji nemirni, saj se Italija spogleduje z novimi jesenskimi volitvami. Minuli vikend je namreč propadel poskus oblikovanja populistične vlade, saj je Giuseppe Conte, ki sta ga za mandatarja predlagala desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, predsedniku Sergiu Mattarelli vrnil mandat.

Mattarella je namreč zavrnil Contejev predlog, da minister za finance postane 81-letni evroskeptik Paolo Savona, s čimer je tretje največje gospodarstvo v območju evra pahnil v novo krizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski predsednik je mandat za sestavo nove vlade v ponedeljek zaupal ekonomistu Carlu Cottarelliju, nekdanjemu ekonomistu Mednarodnega finančnega sklada (IMF). Italijani zdaj čakajo, da slednji izbere kabinet za oblikovanje tehnične vlade, ki pa jo mora potrditi parlament. Cottarellijevi tehnični vladi sicer nasprotujeta tako Liga kot Gibanje pet zvezd, ki imata v parlamentu večino. Nove predčasne italijanske volitve bi lahko bile po ocenah trgov tudi neke vrste referendum o članstvu države v evrskem območju.

Zaradi nove politične krize je Italijo pod drobnogled vzela tudi bonitetna hiša Moody's, ki bo razmislila o znižanju bonitetne ocene Italiji, ki je trenutno sicer Baa2 oz. tik nad območjem visokega tveganja. Moody's se bo v opazovanem obdobju osredotočil na učinke priprave italijanskega proračuna, prav tako bo spremljal nadaljnje načrte Italije pri izpeljavi nekaterih potrebnih strukturnih reform.