c S
Hisense objavil prevzemno ponudbo za Gorenje 29.05.2018 10:09 Ljubljana/Velenje, 29. maja (STA) - Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz kitajske skupine Hisense je danes objavila prevzemno ponudbo za Gorenje. Hisense ima že v lasti 32,95 odstotka Gorenja, ponudba se nanaša na preostale delnice. Za eno delnico ponuja 12 evrov, ponudba pa velja do 26. junija.

Prevzemnik ni določil praga za uspešnost ponudbe, izhaja iz prevzemne ponudbe, danes objavljene v časniku Delo.

"Hisense bo v Gorenju ohranil stabilnost upravljanja in delovna mesta ter bo sledil dolgoročnemu razvoju družbe. Hisense bo obdržal ime podjetja in vse blagovne znamke Gorenja. Sedež družbe bo ostal v Velenju," so zagotovili.

Hisense bo prevzem v celoti financiral iz notranjih virov skupine. "Hisense želi v Gorenje vstopiti kot strateški partner in je prepričan, da je prevzem koristen za obe strani. Obe družbi imata zelo komplementarne dejavnosti na področju bele tehnike in zabavne elektronike, s čimer lahko ustvarita pomembne strateške sinergije," so danes sporočili iz družbe.

Kot so ocenili, je skupina Hisense močna v zahodni Evropi, medtem ko je Gorenje močno v Nemčiji, v Skandinaviji ter srednji in vzhodni Evropi. S povezovanjem proizvodnih zmogljivosti in naročil bi Gorenje poleg svoje blagovne znamke izdelovalo tudi kuhinjske aparate, hladilnike, pralne stroje, televizorje in klimatske naprave blagovnih znamk Hisense za evropski trg.

Gorenje bo z vstopom skupine Hisense okrepilo področje raziskav in razvoja, ki mu Hisense namenja posebno pozornost. Na letni ravni v raziskave in razvoj vloži pet odstotkov prihodkov. "Načrtujemo, da bo Gorenje postalo center za raziskave in razvoj ter proizvodni center skupine v Evropi," so navedli.

Hisense je prevzemno namero za Gorenje objavil 11. maja. Pred tem ga je slovenski proizvajalec bele tehnike izbral kot najboljšega ponudnika za strateškega partnerja.

Gorenje ga je iskalo, ki bi skupino podprl pri dolgoročni in trajnostni rasti ter razvoju. Največji lastnik Gorenja je z 16,37 odstotka Kapitalska družba, sledita International Finance Corporation iz skupine Svetovne banke (11,80 odstotka) in Panasonic (10,74 odstotka).

Gorenje je v strategiji upravljanja državnih naložb opredeljeno kot pomembna naložba, kar pomeni, da se Kad iz nje ne sme umakniti, razen če bi DZ spremenil strategijo upravljanja.

Hisense je eden največjih svetovnih proizvajalcev televizorjev in gospodinjskih aparatov. Proizvodne obrate imajo po vsem svetu, tudi v Evropi. Po podatkih z njihove spletne strani skupina v več kot 20 podružnicah zaposluje okrog 75.000 ljudi.