c S
Evropske borze končale v rdečem 29.05.2018 07:25 London/Frankfurt/Pariz, 28. maja (STA) - Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so današnje trgovanje končali večinoma v rdečem. Vlagatelji so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v negotovosti zaradi političnih razmer v Italiji, kjer se kmalu obetajo predčasne volitve.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je ekonomistu Carlu Cottarelliju podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade. Kot je Cottarelli povedal po srečanju s predsednikom, bo oblikoval začasno vlado do predčasnih volitev, ki bodo najpozneje v začetku prihodnjega leta. Pred tem je v nedeljo predhodni kandidat za premierja Giuseppe Conte predsedniku vrnil mandat.

Vodja italijanskega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je v nedeljo zahteval uvedbo postopka za odstavitev Mattarelle. Ta je namreč odklonil imenovanje ministra za finance in gospodarstvo Paola Savone, zaradi česar mu je Conte vrnil mandat. Trenutno sicer Cottarelli v parlamentu nima zadostne podpore, kar še poglablja politično negotovost, ki sicer na Apeninskem polotoku ni redkost, a je v trenutnih zaostrenih razmerah v Evropi in svetu toliko bolj nevarna.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je zdrsnil za 0,93 odstotka na 3482,64 točke.

V Milanu se je indeks FTSE MIB znižal za 2,08 odstotka, v Parizu CAC 40 za 0,61 odstotka, v Frankfurtu pa DAX za 0,58 odstotka. Londonska borza je zaradi praznika zaprta.

V Zürichu je SMI medtem zrasel za 0,19 odstotka, na Dunaju pa ATX za 0,04 odstotka.

Newyorške borze so medtem zaradi praznovanja dneva spomina na umrle ameriške vojake zaprte.

Tečaj evra se je danes znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1625 dolarja, kar je 0,54 odstotka manj kot ob koncu petkovega trgovanja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1644 dolarja (v petek pri 1,1675 dolarja).

Znižale so se tudi cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba popoldne po evropskem času odšteti 66,56 dolarja, kar je 1,32 dolarja manj kot ob koncu petkovega trgovanja. Julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so se doslej pocenile za 1,05 dolarja na 75,39 dolarja.