c S
Šempetrska bolnišnica bo iskala še strokovnega direktorja 29.05.2018 07:25 Šempeter pri Gorici, 28. maja (STA) - Nov direktor Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca iz Šempetra pri Gorici Stanislav Rijavec bo z delom začel 1. junija. Ker nima zdravniške izobrazbe, bo bolnišnica dobila tudi strokovnega direktorja. Razpis bo po besedah dosedanje direktorice Nataše Fikfak objavljen v dveh tednih. Na današnji seji sveta zavoda so govorili tudi o poslovanju.

Fikfakova, ki je januarja sama podala odstop z mesta direktorice šempetrske bolnišnice in se vrača v zdravniške vrste, je po današnji seji sveta spomnila, da je severnoprimorska bolnišnica po zaslugi interventnega zakona lani pokrila akumulirano izgubo. A kljub temu imajo že po prvih štirih mesecih letošnjega leta za približno milijon in pol evrov presežka odhodkov nad prihodki. To po besedah Fikfakove sicer še nič ne pove o poslovnem izidu konec leta, a vendarle računajo, da bodo leto 2018 zaključili v rdečih številkah.

Največji strošek za bolnišnico še vedno predstavljajo stroški dela. Povečalo se je število zaposlenih, precejšen strošek so pomenila napredovanja zaposlenih v lanskem in letošnjem letu, v tem mesecu pa morajo izplačati tudi regres.

V preteklih mesecih so v bolnišnici zaposlili med 40 in 50 diplomiranih medicinskih sester, večinoma pa tu ni šlo za nove zaposlitve, temveč predvsem za nadomeščanje odhodov. "Novih zaposlitev ni bilo, razen na urgenci. To so bila le nadomeščanja odhodov, nove zaposlitve pa le tam, kjer je prišlo do širjenja dejavnosti," je pojasnila.

Na marsikaterem oddelku so morali srednje medicinske sestre nadomestiti z diplomiranimi medicinskimi sestrami in prav to je dvignilo tudi stroške dela.

"Tukaj je največji presežek odhodkov nad prihodki," je dejala. Drug razlog za negativno poslovanje pa je po besedah Fikfakove tudi to, da jim Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne želi plačati preseganja opravljenega programa. "Mi smo program realizirali v celoti. Pravkar podpisujemo pogodbo z zavarovalnico, ki pa nam vseh teh dejavnosti ni pripravljena plačati, tako da že sedaj pripravljamo aneks k pogodbi. To so ta nesorazmerja, ki se vlečejo iz leta v leto," je še povedala.

Po njenih besedah skušajo upoštevati sanacijski program, prav o njem bodo v tem tednu govorili tudi na ministrstvu za zdravje. Fikfakova upa, da bo njihov sanacijski program potrjen.

Ker je novi direktor bolnišnice Stanislav Rijavec, ki prihaja iz gospodarstva, po izobrazbi ekonomist in ne zdravnik, bo bolnišnica na novo dobila tudi strokovnega direktorja. Za to je moral svet zavoda najprej potrditi spremembo statuta bolnišnice, sledila pa bo objava razpisa.

Fikfakova je povedala še, da so govorili tudi o gradnji oddelka za invalidno mladino v Stari Gori. Uvedba v delo izvajalcev je potekala že prejšnji teden, tako da bodo z deli začeli do 6. junija.