c S
Bruselj bo razgrnil podroben predlog za razdelitev kohezijskih evrov po letu 2020 29.05.2018 07:34 Bruselj, 29. maja (STA) - Evropska komisija bo danes predstavila podroben proračunski predlog za razdelitev kohezijskih sredstev v letih 2021-2028. Zaradi novih prioritet, kot so migracije in varnost, bo sredstev v prihodnje manj, po bruseljskih izračunih za sedem odstotkov. Slovenijo predlagani rezi skrbijo, s podrobno oceno pa čaka na današnji predlog.

Kohezija, tradicionalno namenjena zmanjševanju razlik med bogatimi in revnimi evropskimi regijami, je glavna naložbena politika in eden najkonkretnejših izrazov solidarnosti v EU, izpostavljajo v Bruslju.

Za Slovenijo je v evropskih proračunskih pogajanjih kohezija ključna. V obdobju 2014-2020 je država upravičena do okoli 5,3 milijarde evrov evropskih sredstev, od tega so skoraj tri milijarde namenjene za kohezijsko politiko.

Slovenski predstavniki izpostavljajo realna pričakovanja, da bo Slovenija po letu 2020 dobila manj kohezijskih sredstev, a cilj je, da bi bila razlika čim manjša.

Komisija je v začetku maja predlagala, naj prihodnji sedemletni proračun unije obsega 1,11 odstotka BND EU. Za kohezijo naj bi bilo namenjenih 331 milijard evrov, izraženo v stalnih cenah, kar naj bi bilo po njenem izračunu sedem odstotkov manj kot sedaj.

V Bruslju poudarjajo, da to ni "masaker". A Slovenijo kljub temu zelo skrbijo predlagani rezi v kohezijski politiki. Podrobna stališča pa so slovenski predstavniki napovedali po objavi metodologije za razdelitev kohezijskih sredstev, ki se pričakuje danes.

Po napovedih naj bi približno 80 odstotkov izračuna temeljilo na BDP na prebivalca. Preostala petina naj bi vključevala kazalce v povezavi z migracijskimi pritiski, brezposelnostjo, demografijo, izobraževanjem in podnebnimi spremembami.

Danes bo komisija objavila prvega v nizu zakonodajnih predlogov za izvedbo proračuna. V sredo bodo na vrsti sociala, kultura in izobraževanje, v četrtek območje evra, v petek kmetijstvo, okolje in podnebje, naslednji teden pa še druge politike.