c S
Turška lira okreva po napovedani poenostavitvi denarne politike centralne banke 28.05.2018 14:39 Istanbul, 28. maja (STA) - Turška lira, ki je prejšnji teden beležila velike padce, se je danes precej okrepila v primerjavi z dolarjem in evrom. Analitiki rast vrednosti valute pripisujejo napovedi tamkajšnje centralne banke, da bo poenostavila postopke določanja monetarne politike in spreminjanja obrestnih mer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrednost turške lire je začela upadati ta mesec po napovedi turškega premierja Recepa Tayyipa Erdogana, da bo prevzel več nadzora nad monetarno politiko centralne banke. Znano je sicer, da je Erdogan nasprotnik politike visokih obrestnih mer, poroča AFP.

Po poročanju turških medijev naj bi centralna banka za pomiritev razmer vlagateljem v prihodnje signalizirala morebitne spremembe monetarne politike.

Danes popoldne je bilo treba za en dolar odšteti 4,57 lire, kar je tri odstotke več kot ob koncu petkovega trgovanja. Za približno tri odstotke se je lira, ki sicer med pomembnejšimi valutami v letu 2018 beleži največje padce, okrepila tudi v primerjavi z evrom.