c S
Evropska komisija s predlogom ukrepov za lažje namakanje v kmetijstvu 28.05.2018 13:47 Bruselj, 28. maja (STA) - Evropska komisija je predlagala nova pravila za spodbujanje lažje ponovne uporabe vode za namakanje v kmetijstvu. Nova pravila bi kmetom omogočila, da najbolje izkoristijo nepitno odpadno vodo. Komisar Karmenu Vella je ocenil, da bodo imeli korist od novega sistema vsi, največjo pa okolje, saj predlog predvideva boljše upravljanje z vodo.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, bi v skladu z novimi pravili nepitno odpadno vodo koristno uporabili ter s tem prispevali k zmanjševanju gospodarskih in okoljskih stroškov, povezanih z vzpostavitvijo novih vodnih virov.

Predlog vsebuje tudi uvedbo minimalnih zahtev za ponovno uporabo očiščene odpadne vode iz komunalnih čistilnih naprav, vključno z mikrobiološkimi elementi, na primer spremljanje ravni bakterije E. coli, in pogostnostjo spremljanja.

Predlog vključuje tudi obvladovanje tveganja za opredelitev vseh dodatnih nevarnosti, ki jih je treba odpraviti, da bo ponovna uporaba vode varna.

Reciklirana voda se lahko uporablja za namakanje ali v industrijske namene. Recikliranje in ponovna uporaba vode sta tudi pomembna za prilagajanje na podnebne spremembe, saj bodo imeli čedalje bolj nepredvidljivi vremenski vzorci in njihovi vplivi verjetno negativne posledice za količino in kakovost sladkovodnih virov, so še zapisali.

Komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella je ocenil, da bo nov predlog prinesel korist vsem. "Naši kmetje bodo imeli dostop do trajnostne oskrbe z vodo za namakanje, naši potrošniki bodo vedeli, da so živila, ki jih uživajo, varna, naša podjetja pa bodo dobila nove priložnosti. Največjo korist pa bo imelo naše okolje, saj predlog prispeva k boljšemu upravljanju našega najdragocenejšega vira, vode," je povedal.