c S
Zelena shema slovenskega turizma šteje že 64 članov 28.05.2018 12:56 Cerkno, 28. maja (STA) - V zeleni shemi slovenskega turizma Slovenia Green je že 64 članov. 15 novih destinacij in 11 ponudnikov turističnih namestitev je priznanja slovesno prejelo na današnjem zelenem dnevu slovenskega turizma na smučišču Cerkno. Slovenski turizem sicer še precej dela čaka pri oblikovanju produktov dodane vrednosti, je bilo slišati na dogodku.

V zadnjih nekaj letih se je na področju trajnostnega turizma v Sloveniji zgodilo zelo veliko, je poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. Zelena shema slovenskega turizma je primer dobre prakse na globalni ravni, kar potrjujejo tudi številna prejeta priznanja.

V treh letih je shema pritegnila 64 članov, od tega je 37 destinacij. "Z zeleno shemo podpiramo vizijo Slovenije, podpiramo znamko I Feel Slovenia in izpolnjujemo obljubo, ki jo ta znamka daje - zelena, aktivna in zdrava destinacija za petzvezdična doživetja," je poudarila.

Raziskava na ključnih tujih trgih slovenskega turizma, opravljena v lanskem letu, sicer kaže, da tuji turisti Slovenijo že prepoznavajo kot destinacijo za individualni obisk, torej ne kot množično destinacijo, Slovenija je poznana tudi kot zelena. Ni pa še v zadostni meri prepoznana kot butična destinacija za zahtevnega gosta, je pojasnila Pakova.

To pomeni, da bo slovenski turizem v naslednjih letih moral še precej narediti v smeri oblikovanja doživetij višje dodane vrednosti. Zato bo STO v teh dneh objavila prav poseben poziv destinacijam in ponudnikom za oblikovanje petzvezdičnih doživetij.

Prijavljena doživetja bodo ocenili v skladu z vnaprej določenimi kriteriji, kot so lokalni karakter, avtentičnost in vključevanje specifik iz domačega kraja. "Izbrali bomo najboljše in jim zagotovili dodatno pozornost," je pojasnila Pakova.

Zadovoljstvo z usmeritvijo slovenskega turizma so izpostavili tudi drugi govorci na današnjem dogodku. "Nimamo razlogov, da ne bi z optimizmom zrli v zeleno, trajnostno prihodnost Slovenije," je poudarila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar. Kot je zagotovila, ima panoga na zeleni poti vso podporo države.

Predsednik DZ Milan Brglez se je strinjal, da je trajnostni turizem zelo pomembna perspektiva Slovenije. Gre za nujnost, saj bomo sicer izgubili naravo, je opozoril.

"Množični turizem in Slovenija ne gresta skupaj. Enostavno premajhni smo, da bi se lahko šli množični turizem, ob tem pa bi to pomenilo prevelike okoljske stroške. Moramo se usmeriti v nišni, butični turizem, trajnostni vidik tega pa je ključen. V taki obliki je lahko tudi dodana vrednost višja," je dodal Brglez.

Slovesna priznanja je ob vstopu v zeleno shemo danes prejelo 15 destinacij in 11 ponudnikov turističnih nastanitev. Zlato priznanje so prejele destinacije Komen, Rogaška Slatina in Bled. S srebrom so se okitili Šentjur, Novo mesto, Bohinj, Škofja Loka, Sevnica, Šmarješke Toplice, Koper ter Hrpelje-Kozina. Bronaste destinacije pa so postale Ljutomer, Litija-Šmartno pri Litiji, Sežana ter Divača.

Tujci Rogaško Slatino kot zlato destinacijo prepoznavajo, ker je hortikulturno in infrastrukturno urejena in ker gre za mirno in varno okolje, je povedal župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič. V občini so zadovoljni, da so v zadnjih letih uspeli povezati različne subjekte v skupno predstavljanje enotne destinacije na sejmih, festivalih in širše.

"Gost, ki se vrača na destinacijo, mora vsako leto zaznati nekaj novega," je eno od skrivnosti do uspeha izpostavil Kidrič - bodisi je to kolesarska povezava, parkirna hiša ali površina za pešce. Zato tudi njihova občina vlaga v infrastrukturo, tudi v celovito prenovo zdraviliškega parka.

"Zavedamo pa se tudi, da ne moremo še prihodnjih 100 let prodajati zgolj kakovostne zdravstvene storitve in Donata Mg, ampak da moramo ponuditi nekaj novega, nekaj atraktivnega," je dodal. Na vrhu teh projektov je turistično rekreacijski center Vonarsko jezero oziroma naravovarstveni center Sotla, v katerem bodo predstavili svoje zelene atribute. Ponudbo ob tem širijo iz zdraviliškega centra na vso destinacijo, pritegniti se trudijo manjše ponudnike, na primer turistične kmetije.

V Občini Komen pa med drugim izpostavljajo svojo kulturno dediščino. Morda nimajo naravnih danosti, imajo pa od terana do pršuta, od pohodniških do kolesarskih poti in še več, je poudaril župan Marko Bandelli.

Med tamkajšnjimi aduti izstopa tudi Štanjel, srednjeveška vas, katere obnove so se že lotili. "V enem letu smo potrojili število turistov in to bo šlo še višje," je prepričan Bandelli. Letos bodo namreč zaključili več projektov, med njimi Agrotur, kar bo odprlo številne nove možnosti tako za kraj kot krajane, je še dodal.