c S
Optimizem vlagateljev glede italijanske vlade poganja rast na borzah 28.05.2018 09:58 London/Frankfurt/Pariz, 28. maja (STA) - Evropske borze so trgovalni teden začele z rastjo indeksov, opazneje pa raste borza v Milanu, ki je že takoj poskočila za skoraj dva odstotka, nato pa malo upadla. Vlagatelji zaupajo v nekdanjega visokega predstavnika Mednarodnega denarnega sklada Carla Cottarellija, da bi lahko uspešno prevzel vodenje italijanske vlade.

V ospredju pozornosti vlagateljev je dogajanje v Italiji in sestavljanje nove vlade. Tiskovna agencija Reuters je poročala, da je italijanski predsednik Sergio Mattarella za danes na pogovor pozval Cottarellija, ki naj bi ga prosil, da sestavi tehnično vlado.

Osrednji indeks milanske borze FTSE MIB je uvodoma poskočil za nekaj manj kot dva odstotka, ob 9.30 uri pa je bil 1,22 odstotka nad izhodiščem.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,56 odstotka. V Frankfurtu je DAX pridobil 0,49 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,72 odstotka.

Tečaj evra se je uvodoma okrepil in dosegel 1,1700 dolarja, kar je 0,09 odstotka nad izhodiščem.