c S
Slovenija še vedno med državami z največjim povečanjem stroškov staranja 26.05.2018 15:59 Bruselj, 25. maja (STA) - Finančni ministri EU so danes v Bruslju sprejeli sklepe v povezavi s poročilom o staranju prebivalstva v članicah unije, ki zajema obdobje 2016-2070. Poročilo, ki je objavljeno na tri leta, napoveduje povečanje stroškov staranja, pri čemer se Slovenija še vedno uvršča med države z največjim povečanjem.

"Dejstvo je, da demografske razmere v Sloveniji kažejo na to, da smo hitro starajoča se družba in zaradi tega tudi javnofinančni stroški v zvezi s staranjem v Sloveniji naraščajo hitreje kot v drugih članicah," je poročilo komentirala finančna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman.

S tega vidika novo poročilo po ministričinih besedah ne prinaša ničesar novega v primerjavi s preteklimi, saj še vedno opozarja na skokovito rast stroškov staranja tako v povezavi s pokojninami kot tudi v povezavi z zdravstvenim sistemom in dolgotrajno oskrbo.

Kljub temu pa se na srednji rok priznava, da pokojninska reforma iz leta 2012 prinaša rezultate, kakršni so bili pričakovani, in spodbuja, da je treba reformne ukrepe nadaljevati, je še poudarila ministrica.

Spomnila je, da je bila lani sprejeta bela knjiga in da so na podlagi javne razprave socialni partnerji oblikovali seznam prednostnih ukrepov. Pričakuje, da se bo delo na tem področju takoj po oblikovanju nove vlade zelo intenzivno nadaljevalo.

Ministri so danes sprejeli sklepe, v katerih so članice pozvali k izvajanju ukrepov za znižanje javnega dolga, povečanje stopnje zaposlenosti in produktivnosti ter reformo pokojninskih sistemov ter sistemov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe.