c S
Messer v Škofji Loki odprl svojo prvo kisikarno v Sloveniji 26.05.2018 15:59 Škofja Loka, 25. maja (STA) - Messer je danes v Škofji Loki odprl svojo prvo kisikarno v Sloveniji. 20 milijonov evrov vredna investicija omogoča nadaljnji razvoj Messerja, bližnjega Knauf Insulationa in slovenskega gospodarstva, hkrati pa pomeni manjše obremenitve za okolje zaradi transporta. Sloveniji prinaša tudi 20 novih delovnih mest.

Z današnjim odprtjem sodobne kisikarne je Messer Slovenija sklenil svojo največjo investicijo do sedaj. "Z novimi proizvodnimi zmogljivostmi bomo še boljši poslovni partner za podjetja, s katerimi sodelujemo, in za vse kupce tehničnih in specialnih plinov, ki jih je v Sloveniji več kot 3500," je povedal generalni direktor Messer Slovenija Valentin Ilievski.

V kompleks velikosti 9500 kvadratnih metrov, je Messer vložil več kot 20 milijonov evrov. Ilievski pa je prepričan, da kisikarna ni le velika pridobitev za podjetje, temveč je tudi priložnost za vso slovensko družbo in še večji razvoj gospodarstva v državi. Tehnični plini se uporabljajo praktično povsod, v medicini, farmaciji, varilni tehniki, živilski tehnologiji, ekologiji ter tudi v industriji jekla in stekla.

Novo kisikarno so v Industrijski coni Trata zgradili, da bi lokalni industriji približali vir plinov. Predvsem gre za sodelovanje s škofjeloškim Knauf Insulation, ki je pred tremi leti na eni izmed treh proizvodnih linij namesto koksa kot energent začel uporabljati kisik. Tega so doslej v Škofjo Loko vozili s cisternami iz drugih držav, odslej pa ga bo tovarna dobivala neposredno po plinovodu.

Kot je izpostavil direktor družbe Knauf Insulation Tomaž Lanišek, to prinaša čistejše okolje lokalni skupnosti in zaradi manj transporta tudi celotni Sloveniji. Prispeva tudi k nadaljnjemu razvoju ekološko manj sporne tehnologije, ki temelji na kisiku, ki jo škofjeloški Knauf razvija za celotno skupino.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je prepričan, da je nova kisikarna pomembna tudi za celotno slovensko gospodarstvo in njegov nadaljnji razcvet. Hvaležen je Messerju, da s to investicijo daje delo 20 novim delavcem in s proizvodnjo tehničnih plinov omogoča delo številnim podjetjem ter prispeva k zmanjševanju ekološke obremenitve.

Skupina Messer praznuje 120 let, v Sloveniji pa je prisotna 25 let. Kot je dejal lastnik in glavni direktor skupine Stefan Messer, so ob prihodu v Slovenijo našli razvito infrastrukturo, kar jim je v marsičem pomagalo pri širitvi lastnih zmogljivosti po vsej regiji. V večini držav nekdanje Jugoslavije so zgradili večje število obratov, veliko polnilnic in distribucijskih centrov ter veliko drugih objektov.

Sedaj so vendarle dodali še kisikarno v Sloveniji, katere gradnja je trajala bistveno dlje od načrtov. "Ko se ozremo nazaj, se stvari vedno zdijo lažje, kot so v resnici bile. Manj težavne, manj stresne, manj zapletene. Ponavadi pozabimo na zapletene administrativne postopke in zelo zahtevne urbanistične zahteve, visoke cene zemljišč, včasih celo preveč zaskrbljene sosede, dolge dneve čakanja na razna dovoljenja in neskončne zamude brez očitnega razloga," je dejal podpredsednik skupine Messer za jugovzhodno Evropo Ernst Bode.

Messer pa je napovedal, bodo še naprej vlagali v razvoj in širili svoje proizvodne zmogljivosti. Skupina ima že več kot 4000 zaposlenih in več kot 60 družb v 33 državah. Razpolaga s 120 lastnimi lokacijami, porazdeljenimi po Evropi in Aziji, ima 76 polnilnic za tehnične pline, proizvaja tehnične pline v približno 25 kisikarnah, in sodeluje z več kot 1000 distribucijskimi centri.