c S
Na kratko iz gospodarstva 26.05.2018 15:59 Ljubljana, 25. maja (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance Holding je danes Gorenje obvestila, da je v sredo povečala delež glasovalnih pravic v velenjskemu proizvajalcu bele tehnike na 27,75 odstotka, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Gorenja. Gorenje je v začetku meseca kitajsko skupino Hisense izbralo za strateškega partnerja, Hisense pa je pod pogojem, da prevzamejo več kot polovico delnic, za delnico pripravljen plačati 12 evrov. Hisense prevzemne ponudbe za odkup vseh delnic sicer še ni objavil.

Nadzorni svet družbe Skupina Prva je na seji 17. maja obravnaval in sprejel revidirano in konsolidirano letno poročilo Skupine Prva za lani, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe. Skupina Prva je na ravni družbe leto 2017 končala z 1,55 milijona evrov čistega dobička, kar na letni ravni predstavlja 27-odstotno rast, na ravni skupine pa ga je bilo za 4,79 milijona evrov oz. štiri odstotke več kot leta 2016.

Certa je za 27. junij sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji med drugim odločali o predlogu uprave, da se za izplačilo dividend od nekaj več kot 490.000 evrov lanskega bilančnega dobička nameni nekaj manj kot 390.000 evrov oz. 19 centov bruto na delnico, preostanek pa ostane nerazporejen. Poleg tega se bodo delničarji seznanili z odstopnimi izjavami Boruta Piriha, Marjana Simoniča in Andreja Laznika iz nadzornega sveta družbe ter za nove nadzornike po predlogu imenovali Marjana Batagelja, Marka Simšiča in Špelo Rihtar, izhaja iz sklica skupščine, objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Skupščina DZS bo 29. junija odločala o predlogu uprave, da se za nadzornike družbe imenuje Nikolo Damjanića, Staneta Kocjana in Tomaža Pogorelca. Seznanila se bo, da bilančna izguba za lani znaša 17,49 milijona evrov in da ostane nepokrita. Seznanila se bo še z letim poročilom za lani ter s prejemki vodstva za lani, izhaja iz danes objavljenega sklica v Dnevniku.

Vodstvo Deželne banke Slovenije (DBS) je preklicalo skupščino, sklicano za 30. maj, na kateri bi morali odločati o predlogu delničarjev KD Kapital, KD Group in Adriatic Slovenica, da se za člana nadzornega sveta banke imenuje Jureta Kvaternika. Ti so namreč predlog umaknili, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz DBS.

Delničarji Term Olimia bodo na skupščini 26. junija med drugim odločali o predlogu uprave družbe, da se 5,59 milijona evrov lanskega bilančnega dobička ne razdeli delničarjem, izhaja iz sklica skupščine, objavljenega na spletni strani Ajpesa.

Delničarji Melamina bodo na skupščini, ki bo potekala 27. junija, odločali o predlogu uprave, da se bilančni dobiček v višini 4,58 milijona evrov ne razdeli delničarjem in se ga prenese v naslednja leta, je razvidno iz sklica skupščine, objavljenega na spletnih straneh borze.

Okrožno sodišče v Kranju je danes sklenilo, da se terjatve družbe Mersteel v stečaju do družbe Merkur Makedonija v višini 3,25 milijona evrov proda na podlagi zavezujočega zbiranja ponudb. Izhodiščna cena je postavljena pri 1000 evrov, varščina znaša 100 evrov. Sodišče je izhodiščno ceno določilo na podlagi ocene vrednosti pooblaščene ocenjevalke vrednosti podjetji Milene Kosi, ki je pojasnila, da je tržna vrednost terjatve 328.000 evrov, ob predpostavki, da je zastarala, pa je brez vrednosti ali je 0 evrov, je objavljeno na spletni strani Ajpesa.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je danes iz sodnega registra izbrisalo družbo Hidria AET, saj se je ta pripojila k Hidrii, kaže današnja objava na spletni strani Ajpesa.