c S
Na Ljubljanski borzi ta teden visoka rast delnic KD Group 26.05.2018 15:59 Ljubljana, 25. maja (STA) - Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP na Ljubljanski borzi je v tem trgovalnem tednu pridobil 0,84 odstotka in se oblikoval pri 903,67 evra. Nad 900 točk se je zavihtel v sredo prvič po 18. maju 2010. Med delnicami indeksa so se na tedenski ravni najbolj podražile delnice KD Group, ki so pridobile več kot 220 odstotkov.

Vlagatelji so sklenili za skupno devet milijonov evrov poslov. Najprometnejše so bile ta teden delnice Krke (3,66 milijona evrov), sledile so delnice Gorenja (1,62 milijona evrov) in Cinkarne Celje (1,13 milijona evrov).

Trgovanje na Ljubljanski borzi je ta mesec pospešila napoved kitajske skupine Hisense, da bo kupila velenjsko družbo Gorenje. Posli s to delnico so se močno povečali, vrednost tečaja se je skorajda podvojila in se približala 12 evrom, kolikor naj bi bil Hisense pripravljen ponuditi za delnico Gorenja.

Delnice Gorenja so bile na tedenski ravni tokrat sicer brez sprememb, teden so tako sklenile pri 11,75 evra. Kitajska skupina Hisense je po sredinih podatkih delniške knjige lastnica 27,74-odstotnega deleža Gorenja. Svoj petodstotni delež je prodala tudi nizozemska družba Home Products Europe v lasti Philipa Sluiterja.

Delnice KD Group so ta teden pridobile 220,86 odstotka in se oblikovale pri 30 evrih. Za takšno rast je zaslužna odločitev družbe, da zavarovalnico Adriatic Slovenica proda družbi Generali CEE, ki je del italijanske Generali Group. Kupnina za 100-odstotni delež znaša 245 milijonov evrov, posel bo zaključen v drugi polovici leta. Generali bo s prevzemom Adriatic Slovenice in KD Skladov, ki so v njeni lasti, postal druga največja zavarovalna družba v državi.

Po objavi novice je mednarodna bonitetna agencija Fitch obe družbi vzela pod drobnogled. Kot je sporočil prodajalec, je tako kreditno bonitetno oceno družbe KD Group kot bonitetno oceno finančne moči Adriatic Slovenice uvrstila na opazovanje.

Delnice Intereurope so na tedenski ravni zrasle za 7,83 odstotka na 2,48 evra, delnice Uniorja pa za 6,25 odstotka na 17 evrov.

Pridobile so tudi delnice Luke Koper, ki so zrasle za 3,23 odstotka na 32 evrov. Upravno sodišče je v sporu med Luko Koper in Občino Koper pritrdilo občini, ki je izpodbijala izdano okoljevarstveno soglasje za podaljšanje prvega pomola za 100 metrov. Agencija za okolje bo tako morala o tem odločati še enkrat.

Na Okrožnem sodišču v Kopru je pristala tudi tožba Luke Koper proti družbi Costruzioni generali Xodo, ki je leta 2014 začela dela poglobitve prvega luškega bazena, kasneje pa ji Luka ni podaljšala pogodbe. Luka od Italijanov terja nekaj več kot 1,1 milijona evrov. Stranki ta teden nista dosegli poravnave, dokazni postopek pa se bo nadaljeval septembra.

Člani nadzornega sveta Luke Koper naj bi danes sicer vendarle razpravljali o strategiji družbe za reševanje problematike delavcev IPS. To bi se moralo sprva zgoditi že konec aprila, a so nadzorniki tedaj upravi dali še mesec dni časa, da zaključi vse potrebne aktivnosti. Nadzorniki se bodo seznanili tudi s poslovanjem družbe v prvem letošnjem četrtletju.

Podražile so se ta teden tudi delnice Krke, in sicer za 1,03 odstotka na 59 evrov. Skupina Krka je v začetku leta 2018 dosegla največjo prodajo v kakšnem prvem četrtletju doslej, vsi rezultati pa so bili boljši kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za pet odstotkov na 338,3 milijonov evrov, čisti dobiček je porasel za 16 odstotkov na 49,4 milijonov evrov. Delničarji farmacevtske družbe Krka bodo na skupščini 5. julija odločali o predlogu, da družba od 169,2 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 92,9 milijona evrov oz. 2,90 evra bruto na delnico.

V zelenem so na tedenski ravni končale še delnice Telekoma Slovenije, ki so se zvišale za 0,22 odstotka na 90,20 evra.

Največ so ta teden izgubile delnice Petrola (-1,40 odstotka na 352 evrov), sledi Pozavarovalnica Sava (-1,06 odstotka na 18,60 evra). Skupina Sava Re je v prvem letošnjem četrtletju povečala obseg bruto premij za 4,4 odstotka na 167 milijonov evrov. Dobiček pred davki je padel za 42 odstotkov na 6,6 milijona evrov. Na to je vplivalo škodno dogajanje na tujih trgih in medletno gibanje stroškov, a se bodo njuni učinki do konca leta po navedbah skupine izravnali.

Delnice Zavarovalnice Triglav so teden sklenile 0,58 odstotka pod izhodiščem oz. pri 34,20 evra, delnice Cinkarne Celje pa so se znižale za 0,42 odstotka na 238 evrov.