c S
Razkrižje bogatejše za 2,2 milijona vredno infrastrukturo 26.05.2018 15:59 Razkrižje, 25. maja (STA) - Na Razkrižju so odprli 2,2 kilometra dolgo obnovljeno cesto od naselja do mejnega prehoda Gibina, ob njej pa je tudi preostala infrastruktura v skupni vrednosti 2,2 milijona evrov. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob tem dejal, da tovrstni projekti oddaljenim krajem prinašajo veliko koristi.

Regionalno cesto so začeli obnavljati marca lani, ob cesti, pločnikih in javni razsvetljavi so pod cesto ali ob njej položili tudi električno in širokopasovno optično omrežje. Cestni program je stal 1,7 milijona evrov, od tega je 1,4 milijona evrov primaknilo ministrstvo za infrastrukturo, 300.000 evrov pa občina. Preostalo je vrednost električnega in optičnega omrežja.

Minister Gašperšič, ki opravlja tekoče posle, je v nagovoru dejal, da se veseli pridobitev, ki omogočajo varnejši promet, pa tudi skupne gradnje infrastrukture.

Po njegovih besedah je vladi v tem mandatu uspelo uspelo zagotoviti več denarja za vlaganja v cestno infrastrukturo, saj je bilo na začetku zanjo namenjenih le nekaj deset milijonov evrov, za letos so v proračunu zagotovljena sredstva v višini okoli 200 milijonov evrov za celotno državo.

Enako je predvideno tudi za prihodnja leta, pomembno pa je, da projekti, ki po vrednosti sicer niso tako veliki, majhnim krajem prinašajo velike koristi, je še dodal minister.

Po besedah župana občine Razkrižje Stanka Ivanušiča imajo z državo že "napol" dogovorjeno, da bodo posodobili še cesto od Gibine do mejnega prehoda s Hrvaško, glavno križišče na Razkrižju, 800-metrski del ceste s pločniki in razsvetljavo proti Prekmurju, pa tudi primerno povezavo z osrčjem Prlekije proti Ljutomeru.

V zadnjih letih so v občini Razkrižje zgradili kanalizacijsko omrežje s čistilno napravo za celotno občino, obnovili vrtec in osnovno šolo, tudi energetsko, prav tako zdravstveno postajo, tako da imajo zdaj znova stalnega zdravnika in lekarno.

Aprila pa so v akciji turistična patrulja po oceni tujih ocenjevalcev v Sloveniji zasedli drugo mesto in bili razglašeni za deželo najboljših domačih likerjev.