c S
Maribor o uveljavljanju krožnega gospodarstva s partnerskimi mesti 26.05.2018 15:59 Maribor, 26. maja (STA) - V Mariboru bo danes potekala mednarodna komunalna konferenca z udeležbo županov in predstavnikov podjetij mariborskih partnerskih in pobratenih mest. Srečanje bo po napovedih priložnost za izmenjavo primerov dobrih praks, znanja in izkušenj pri uveljavljanju krožnega gospodarstva.

Mestna občina Maribor je v sodelovanju s tremi podjetji v večinski javni lasti zasnovala model krožnega gospodarstva za ravnanje z odpadki Wcycle. Ta sledi ideji, da se na odpadke gleda kot na jutrišnje surovine. Na takšen način so izdelali načrt celotnega kroga ravnanja z odpadki, v katerem bi se lahko odpadke iz enega sektorja uporabljalo kot surovino ali proizvod v delovanju drugega sektorja.

"Danes je mesto v poziciji, ko ima z odpadki samo stroške, ima odvečno in izgubljeno energijo, prečiščene odpadne vode ne uporabljamo. Stari modeli so preživeti, potrebujemo krožne zgodbe. Zato smo v Mariboru oblikovali edinstven ekonomski model Wcycle, na katerem temelji mariborski prehod v krožno gospodarstvo. Iz odvečnih ali presežnih snovi in energije bomo naredili nove proizvode oziroma materiale in storitve, iz njih pa posledično ustvarili nove prihodke, s katerimi bomo zmanjševali lastne stroške," izpostavljajo na mariborski občini.

V okviru modela Wcycle ima Maribor trenutno identificiranih 18 projektov s področja krožnega gospodarstva. Najbližje uresničitvi je t.i. sortirnica odpadkov oziroma Center za pripravo sekundarnih surovin, ki ga mariborska Snaga gradi na Teznu. Poskusno naj bi jo zagnali v drugi polovici junija, njena vrednost se ocenjuje na 12,5 milijona evrov.

Za projekt Urban Soil 4 Food je Maribor pridobil dobre tri milijone evrov evropskih sredstev. Z njim naj bi se lotili predelave bioloških odpadkov v uporabne zemljine za proizvodnjo hrane, v parkih in gradbeništvu. Poleg zmanjšanja odloženih odpadkov in izpustov toplogrednih plinov so med cilji vzpostavitev 7400 kvadratnih metrov novih urbanih vrtov za javno uporabo, ureditev urbanega sadovnjaka in vzpostavitev verige lokalnih pridelovalcev hrane. Med drugim naj bi tudi uvedli lokalno označevanje živil in ustanovili kmetijsko-živilski laboratorij.

Svoje načrte v okviru modela Wcycle bodo Mariborčani predstavili gostom na današnji komunalni konferenci. Seznanili naj bi jih tudi z drugimi primeri dobrih praks v mestu, kot je na primer podjetje Tam Europe, ki razvija prvi električni avtobus za potniški promet.

Na konferenci bodo prisotni župani oziroma predstavniki štirih pobratenih mest (Kraljevo, Osijek, Harkov in Sankt Peterburg) ter partnerskih mest Kumanovo, Veliko Trnovo in Novi Sad. Udeležbo so potrdili tudi predstavniki občin Zagreb, Kraljevo, Lublin, Reka, Banja Luka, Jelsa, Poreč in Vis.

Poreč bo predstavil svoj projekt sončnih elektrarn na javnih stavbah, Osijek njihov model ravnanja z odpadki in Kraljevo projekt ravnanja z odpadnimi vodami.