c S
Aerodrom Maribor lani pridelal 1,7 milijona evrov izgube 26.05.2018 15:59 Maribor, 26. maja (STA) - Mariborsko letališče, ki tudi lani še ni doživelo napovedovanega razvojnega preboja po prevzemu s strani azijskih vlagateljev, je leto 2017 sklenilo z dobrih 1,7 milijona evrov izgube. Družbi Aerodrom Maribor s 36 zaposlenimi je sicer uspelo v primerjavi z letom prej prihodke malenkost povečati, na 705.000 evrov.

Kot je razvidno iz poslovnega poročila, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa, je družba, ki jo družno vodita Boris Bobek in Lingkun Meng, v letu 2017 bilančno izgubo v primerjavi s koncem leta 2016 več kot podvojila, saj ta zdaj znaša že dobre tri milijone evrov. Leta 2016 je letališče sicer beležilo le 35.000 evrov izgube.

Največji delež stroškov za Aerodrom Maribor poleg plač zaposlenim predstavlja plačilo mesečne najemnine državi v višini 95.000 evrov, takšne obveznosti pa letališče ob vsega 6000 potnikih v lanskem letu lahko pokrije le po zaslugi podpore kitajskih lastnikov. Ti sicer še vedno obljubljajo razcvet, a naj bi bil pogoj za to po njihovem podaljšanje letališke steze, ki bi omogočala pristanke medcelinskih letal.

Kako dolgo bodo lastniki še vztrajali v Mariboru, je težko napovedati, je pa do lastniških premikov znotraj mreže okoli letališča letos že prišlo. Marca je namreč družba SHS Aviation, ki je prek Aerodroma Maribor najemnik mariborskega letališča, dobila novega lastnika. Delež nizozemske družbe SHS Aviation BV je namreč prevzela družba Villa 1, ki je v lasti kitajskega sodirektorja Aerodroma Maribor Lingkun Menga.

Da Aerodrom Maribor brez podpore lastnikov ne bi preživel, je Bobek v pogovoru za STA povedal že februarja ob uvedbi za zdaj edine redne letalske povezave z Münchnom in Antwerpnom, ki pa prav tako ni doživela razcveta in jo je družba VLM Airlines iz petih letov tedensko že razredčila na dva tedenska leta. Ker ta letalska družba nima več skupnega lastnika z letališčem, pa je vprašanje, ali bodo v Mariboru še dolgo vztrajali.

"Jasno je torej, da na prihodkovni strani absolutno zaostajamo. Stroški ostajajo na ravni preteklih let, zato se lahko samo zahvalimo lastnikom in njihovi volji ter načrtom o širitvi letališča in s tem povečanemu prometu ter prihodkom," je februarja dejal Bobek in dodal, da ti, čeprav prihaja do lastniških sprememb, projekt še vedno podpirajo, saj je bilo nenazadnje vanj vloženega že kar nekaj denarja.

Mariborski župan Andrej Fištravec je večkrat dejal, da so predstavniki infrastrukturnega ministrstva sprejetje državnega prostorskega načrta za območje letališča kljub zahtevnosti postopka obljubili v mesecu maju. Že zdaj je jasno, da tega roka zagotovo ne bodo ujeli.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, je praktično že zaključena izdelava vseh strokovnih podlag, zdaj pa je v izdelavi okoljsko poročilo in študije oziroma utemeljitev variante. V okviru študije variant bo ta obravnavana s prostorskega, okoljskega in ekonomskega vidika ter glede sprejemljivosti v lokalnem okolju. Omenjeni dokumenti bodo tudi javno razgrnjeni.

Sprejem dokumenta je po novem zaradi dodatnih arheoloških izkopavanj predviden za konec septembra, a naj bi tudi to bilo možno le ob pogoju, da bodo vsi sodelujoči v postopku, torej zainteresirana javnost in nosilci urejanja prostora, konstruktivno sodelovali pri iskanju in potrjevanju rešitev in svoje obveznosti opravili v minimalnih rokih.

Ob tem so na ministrstvu potrdili, da Aerodrom Maribor ves čas redno plačuje svoje obveznosti, ki izhajajo iz najemne podobe. Seznanjeni so tudi s statistiko prometa na letališču, s poslovanjem družbe pa se ne ukvarjajo, saj za to nimajo pristojnosti.