c S
Od Gorenjske banke ne odstopamo, želimo si novih investicij v hotele 26.05.2018 15:59 Ljubljana, 26. maja (STA) - Srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je prek MK Grupe v Sloveniji navzoč v hotelirstvu, z AIK banko pa želi prevzeti Gorenjsko banko, Slovenijo ocenjuje kot odlično naložbeno destinacijo. Od nakupa Gorenjske banke ne namerava odstopiti, želi pa si tudi novih investicij v hotele. Morebiten nakup Abanke ga trenutno ne zanima.

Kot je v pogovoru za STA dejal Kostić, je Slovenija kot naložbena destinacija za skupino MK zanimiva tudi zato, ker je del EU. "Skupina MK posluje v 50 državah, izvažamo v vse države EU, tudi vstop Srbije v unijo ni tako zelo daleč. Želimo pa del našega poslovanja prenesti v neko urejeno državo z urejenim pravnim sistemom, kar Slovenija tudi je," je dodal.

Skupino MK zanimajo investicije, ki sodijo v okvire njenega poslovanja, torej investicije v kmetijstvo, bančništvo in hotelirstvo. Kostić je v Sloveniji v hotelirstvu že navzoč - pred dvema letoma je kupil portoroški Hotel Kempinski Palace -, želi pa si še novih investicij. "Zanima nas katerikoli hotel, ki odgovarja našim merilom, torej mora imeti več kot 100 sob. Majhni projekti nas ne zanimajo," je pojasnil.

Ob hotelu Kempinski je spomnil tudi na solastništvo MK Grupe v največjem hotelskem kompleksu na Budvanski rivieri v Črni gori, v katerem ima 31-odstotni delež, na njihov gorski hotel na Kopaoniku, na hotela v Beogradu in v Novem Sadu. Luksuzno naselje v Savudriji, ki ga ima skupina v lasti od lanskega leta, je po njegovem eno najlepših na Hrvaškem, portoroški hotel Kempinski je najlepši v Sloveniji.

"Smo resna zasebna hotelska skupina. V regiji smo zainteresirani za investicije v hotele tako ob morju kot v gorah in mestih. Ali lahko vse kupimo? Seveda, da ne. Toda zainteresirani smo za vse, kar je skladno z našo strategijo, katere del je tudi Slovenija," je poudaril.

Hotel Kempinski Palace v Portorožu po Kostićevih besedah danes posluje precej bolje kot pred njegovim prihodom. "Pred dvema letoma je ustvaril približno 1,4 milijona evrov dobička, lani ga je bilo za okoli 2,8 ali 2,9 milijona evrov, za letos ga načrtujemo v višini 3,6 milijona evrov. Hotel dela vedno bolje in tako bo tudi v prihodnje," je dejal.

Je pa Kostić kritičen do promocije Portoroža, ki ga sam primerja s francoskim Cannesom: "Moji prijatelji z vsega sveta, ki sem jih povabil v Portorož, ne morejo verjeti, da obstaja tak biser in da ga ne poznajo."

Po njegovem Portorož zasluži več, ima pa precej problemov. Med temi Kostić izpostavlja neustrezno letališče s prekratko pristajalno stezo. "Grozno je, da večje letalo na letališču v Portorožu ne more pristati. Mi smo jasno povedali, da želimo investirati v letališče, prav tako nas ne bi motilo, če bi investiral kdo drug, samo da bi omogočili letalske prihode turistov," je dejal.

Skupina MK ima v Aerodromu Portorož nekaj več kot 40-odstotni lastniški delež. V podaljšanje pristajalne steze so pripravljeni vložiti od 2,5 do tri milijone evrov, a doslej niso uspeli dobiti potrebnih soglasij za investicijo.

"Po letu in pol še vedno nimamo vseh papirjev za podaljšanje pristajalne steze. O investiciji sem govoril tudi z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, strinjal se je, da je ta potrebna za razvoj slovenskega turizma, toda do danes se ni zgodilo še nič," je bil kritičen.

S precej težavami se Kostić sooča pri nameravanem prevzemu Gorenjske banke, v kateri ima njegova AIK banka že 32,47-odstotni lastniški delež. Potem ko se je lani s Savo dogovoril za nakup njenega 37,6-odstotnega deleža in decembra objavil prevzemno namero, a do objave ponudbe za prevzem ni prišlo. Sava - ta izvaja ukrepe iz prisilne poravnave, prodajo deleža v banki ji je naložila Banka Slovenije, ki ji je odvzela tudi glasovalne in upravljalske pravice - je namreč ocenila, da njenim lastnikom ni pravočasno dostavil vseh potrebnih dokazil za prevzem, nedavno pa se je odločila delež v Gorenjski banki prodati kar svojim lastnikom. O tem bo sicer odločala skupščina Save 22. junija.

Kostić sicer vztraja in od prevzema Gorenjske banke ne namerava odstopiti. Za povečanje deleža v Gorenjski banki nad 50 odstotkov je AIK banka že pridobila soglasje srbske centralne banke, ima tudi dovoljenji slovenskega in srbskega varuha konkurence, v teh dneh bo novo vlogo za pridobitev dovoljenja za prevzem predložila tudi Banki Slovenije in težav glede pridobitve soglasja Kostić ne pričakuje.

Na vprašanje, ali je zainteresiran za nakup Abanke, ki jo mora Slovenija skladno z zavezo, ki jo je dala Evropski komisiji, prodati do julija 2019, je Kostić odgovoril: "Trenutno je naš cilj kupiti Gorenjsko banko. To je dobra banka in po bilančni vsoti tudi primerljiva z AIK banko, je pa kapitalsko precej manj trdna."

V razvoju bančništva v regiji vidi velik potencial, saj se je interes velikih igralcev po njegovem izgubil. "Skupina MK želi v regiji vzpostaviti mrežo dobrih, fleksibilnih korporativnih bank, velik potencial pa vidimo tudi v digitalizaciji, še posebej pri poslovanju s prebivalstvom. Toda za prehod v digitalno bančništvo je potrebna velikost, pri banki z manj kot pet milijard evrov aktive ne moremo govoriti o digitalizaciji," je pojasnil.

Po Kostićevih besedah je v tem trenutku v regiji pet bank, ki so naprodaj. AIK banka želi poleg na srbskem trgu delovati tudi v Sloveniji, najverjetneje bosta sledili še Črna gora in Hrvaška: "Nato bomo skušali digitalizirati poslovanje s prebivalstvom in tako ustvariti prednost pred drugimi bankami, ki pri prehodu v digitalizacijo ne bodo tako hitre."

Kostič upa, da jim bo Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) izdala dovoljenje, da bi lahko čim prej objavili ponudbo za prevzem Gorenjske banke. "S ponudbo bomo počakali na izpolnitev vseh zakonskih pogojev, saj spoštujemo zakonske predpise v Sloveniji. Pričakujemo, da nam bo ATVP posel odobrila, ker ne vidim razloga, da do njega ne bi prišlo, saj imamo kupca, ki želi kupiti, in imamo prodajalca, ki želi prodati," je dejal.

V Sloveniji sicer so ljudje, ki jim prihod tujih investitorjev ne ustreza. O vzgibih tistih, ki si njegovega lastništva v Gorenjski banki ne želijo, noče ugibati, zatrjuje pa, da skupina MK deluje transparentno.

Dotaknil se je tudi zgodbe z Mercatorjem, s katerim ima skupina MK zelo prepletene odnose. Podjetja iz skupine so namreč Mercatorjevi dobavitelji in kupci, poleg tega je AIK banka glavna posojilodajalka Mercatorja-S. Po njegovih ocenah ima Mercator dobro ime in bo, za razliko od preostalega dela Agrokorja, zagotovo našel svoje mesto na trgu.