c S
Novi lastnik bo Adriatic Slovenici omogočil hitrejši in boljši razvoj 26.05.2018 15:59 Koper, 26. maja (STA) - Predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica Gabrijel Škof ocenjuje, da bo zavarovalnica z novim lastnikom postala del velike, ugledne in močne mednarodne zavarovalniške skupine Generali, kar jo postavlja v povsem drugačen položaj. Kot je dejal za Primorske novice, je prepričan, da jim bo to omogočilo bistveno hitrejši in boljši razvoj.

Družba KD Group je zavarovalnico Adriatic Slovenico minulo sredo prodala družbi Generali CEE, ki je del italijanske Generali Group. Kupnina za 100-odstotni delež znaša 245 milijonov evrov. Izvršitev posla je pogojena s predhodno izpolnitvijo več pogojev, med drugim s pridobitvijo ustreznih regulatornih soglasij ter pod pogojem odobritve pogodbe s strani skupščine delničarjev KD Group. Posel bo predvidoma zaključen v drugi polovici leta.

"Čeprav smo že do sedaj sloveli kot zelo inventivna in prodorna zavarovalnica, si bomo po novem zagotovo lahko postavljali še zahtevnejše cilje, ki nas bodo bolje pozicionirali na slovenskem finančnem in zavarovalniškem trgu," je dejal Škof, ki z novim lastnikom sicer še ni imel nobenih resnih kontaktov in niti ne ve natančno, kakšne načrte ima. Pričakuje pa, da bodo pogovori stekli takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji za prenos delnic na novega lastnika.

Škof osebno ocenjuje, da bi, glede na prisotnost Generalija v širši regiji, Adriatic Slovenica in bodoča sestrska družba Generali Slovenija lahko postali nekakšen podcenter za balkansko regijo. "Adriatic Slovenica je bila že doslej prisotna tudi na hrvaškem trgu, iz Srbije pa se je v času krize umaknila," je pojasnil.

Adriatic Slovenica je glede na 14-odstotni tržni delež zdaj tretja največja zavarovalnica pri nas, z morebitno združitvijo z Generalijem, za katero Škof verjame, da se bo zgodila, pa bi svoj delež povečala na 19 odstotkov in tako postala druga največja zavarovalnica v Sloveniji. "Takšne poteze pa morajo biti zelo skrbno pripravljene, da maksimiraš sinergije in dosežeš največje možne pozitivne učinke," je opozoril.

Za zavarovance kratkoročno ne bo nobenih sprememb, zatrjuje Škof, saj Adriatic Slovenica še naprej deluje v skladu s sklenjenimi pogodbami. Sprememb za zdaj ne pričakuje niti glede zaposlenih, ki jih je trenutno v celotni skupini dobrih 1000. "Lani smo sprejeli novo petletno strategijo. V procesu skrbnega pregleda je bil z njo seznanjen tudi bodoči lastnik, ki se očitno z njo več kot strinja," je dejal.