c S
Nafta cenejša 28.05.2018 08:48 Singapur, 28. maja (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju pocenile. Vlagatelji se osredotočajo predvsem na pogovore Rusije in Savdske Arabije, ki sta se prejšnji teden strinjali, da bi lahko članice Opeca in nekatere druge proizvajalke, ki so se lani odločile za omejitev proizvodnje, v drugi polovici leta zvišale proizvodnjo.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena julija, je bilo treba zjutraj odšteti 75,01 dolarja, kar je 1,43 dolarja manj kot ob koncu trgovanja v petek. Teksaška lahka nafta za dobavo julija se je pocenila za 1,64 dolarja na 66,24 dolarja.

Savdski minister za nafto Khaled al Falah je v petek po srečanju z ruskim ministrom za energijo Aleksandrom Novakom v okviru gospodarskega foruma v ruskem Sankt Peterburgu povedal, da bi lahko do postopnega zvišanja proizvodnje nafte, da bi preprečili morebitne šoke v dobavi, prišlo v drugi polovici leta.

Zaradi gospodarskih težav Venezuele in sankcij proti Iranu se namreč krepijo strahovi, kako bo to vplivalo na nadaljnjo proizvodnjo nafte v teh državah.