c S
Na zelenem dnevu slovenskega turizma v ospredju dodana vrednost 28.05.2018 07:24 Ljubljana, 28. maja (STA) - V Cerknem se bo danes odvil zeleni dan slovenskega turizma, dan, ki izpostavlja zelene oz. trajnostne destinacije ter inovativne, okolju in družbi prijazne turistične produkte. Prav razvoj produktov dodane vrednosti je osrednja tema, ki se ji bodo udeleženci posvečali letos.

Zeleni dan slovenskega turizma bo v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) in Konzorcija Slovenia Green s partnerji potekal na smučišču Cerkno. Udeleženci bodo med drugim odkrivali priložnosti astroturizma, kolesarjenja ter spoznali in tudi preizkusili gozdni selfness.

Ob tej priložnosti bodo podelili tudi plakete novim destinacijam in ponudnikom namestitev v zeleni shemi slovenskega turizma Slovenia Green. Proces pridobitve znaka je v preteklem letu uspešno zaključilo 14 novih destinacij, od tega so tri destinacije - Rogaška Slatina, Bled in Komen - prejele zlati znak. Trojica se je s tem pridružila Ljubljani in Podčetrtku, ki sta zlato plaketo pridobila leta 2015 oz. 2017.

Dogodek, ki se ga bosta med drugim udeležili tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar ter direktorica STO Maja Pak, bodo na STO izkoristili tudi za predstavitev poziva za petzvezdična doživetja.

Slovenski turizem si je v strategiji trajnostne rasti do leta 2021 med drugim zadal cilj dvig prilivov iz naslova potovanj na 3,7 do štiri milijarde evrov. V zadnjem obdobju se je namreč število prihodov in prenočitev turistov v Sloveniji krepko povečevalo, rast prihodkov pa je zaostajala. Želja je torej dvigniti dodano vrednost in tako z manjšim številom turistov zaslužiti več.

Do leta 2021 naj bi sicer Slovenija v skladu s strategijo zabeležila od pet do 5,5 milijona turističnih obiskov (lani 4,95 milijona) ter od 16 do 18 milijonov prenočitev (lani prvič več kot 12 milijonov). Cilj je tudi od 18.000 do 22.000 novih turističnih sob ter povečanje zaposlovanja za polni delovni čas v turističnem sektorju z 8000 na 12.000 zaposlenih.